2022-10-31
天气开始转凉,疫情放宽,公众烧烤星期四开放,立刻谂起想book烧烤场地烧嘢食。我男朋友打咗电话去呢间话有海景嘅西贡烧烤场。不过佢话听电话嘅职员有啲奇怪,佢话俾咗个Number佢,强调唔记得个Number就唔可以入场今日系星期六,我哋约咗个朋友三人一齐去烧嘢食,喺门口俾咗两张500,找回104元。价钱3个人,不过好奇怪,三个人除唔尽嘅,唔知几钱一个呢喺门口就已经俾咗呢堆嘢我哋,好似有几个纸碟,塑胶杯三个同一盒纸巾,唔知系唔系要计钱嘅呢我哋下午1:30到场,个职员开头叫我哋坐右上角嘅位置,话已经开咗个烧烤炉,但其实成个场都冇人嘅,咁我哋就谂住坐右下角张枱,个职员好不情愿咁话要重新开多个烧烤炉,仲以为佢哋个场将会好爆,𠮶啲位会好紧张𠮶种情况我哋打嚟book位嘅时候已经询问知道要比红酒开瓶费50元,咁我哋就再同啲职员沟通,出咗去俾钱门口𠮶度俾钱开红酒🍷,会附带冰桶一个,当然我哋自备左红酒杯添唔知会唔会因为系星期六下午嘅关系,我哋由一点几烧到五点,都陆续有人嚟,不过10张枱都唔够,但系𠮶10张枱就迫埋喺一个圈度。因为𠮶个范围都唔系好大,变相有少少太阳你都会觉得系超级热,所以唔好谂住呢啲天气嚟呢度
我男朋友打咗电话去呢间话有海景嘅西贡烧烤场。不过佢话听电话嘅职员有啲奇怪,佢话俾咗个Number佢,强调唔记得个Number就唔可以入场 今日系星期六,我哋约咗个朋友三人一齐去烧嘢食,喺门口俾咗两张500,找回104元。价钱3个人,不过好奇怪,三个人除唔尽嘅,唔知几钱一个呢 喺门口就已经俾咗呢堆嘢我哋,好似有几个纸碟,塑胶杯三个同一盒纸巾,唔知系唔系要计钱嘅呢 我哋下午1:30到场,个职员开头叫我哋坐右上角嘅位置,话已经开咗个烧烤炉,但其实成个场都冇人嘅,咁我哋就谂住坐右下角张枱,个职员好不情愿咁话要重新开多个烧烤炉,仲以为佢哋个场将会好爆,𠮶啲位会好紧张𠮶种情况
太阳落山大约五六点度,我开始见到有少少人入咗嚟,最后其实成一个总数都唔够坐满30张枱,可能星期六少啲人黎烧嘢食啰。
整体黎讲原本想book呢度最主要都系因为佢个卖点系海景,不过估唔到喺𠮶度烧嘢食系好热㗎,可能要12月先至会舒服啲