2008-03-31 10 浏览
mar 29, 08,4人来食lunch,叫咗4个set lunch : 1) 头盘i) thai fish cake w/grapefruit salad x 2-试咗友人1/2件,今次个鱼嘅咸味比起我上次食,重手咗少少,但绝对唔喺过份,个肉亦松散咗d ii) steam eggplant salad-原来喺凉菜,矮瓜清甜,又唔辣,好味iii) spicy squid and cucumber salad-试咗友人少少,都几惹味,但友人话越食越辣相信沉底d辣汁关系 2) 汤i) water melon w/mushroom x 3-好清但够味,友人相信佢用咗鸡汤ii) tom yum seafood soup-都喺好清,要求小辣,无虾,只见到细细只鱿鱼,似乎佢哋汤呢个环节唔多强 3) 主菜i) half cooked salmon w/lemongrass butter sauce-伴个green curry-友人10分赞个curry汁,话虽然辣,但好好味 ii) pan fried beef fillet w/crispy goose liver on top & fresh pe

1) 头盘

ii) steam eggplant salad
-原来喺凉菜,矮瓜清甜,又唔辣,好味

2) 汤
i) water melon w/mushroom x 3
-好清但够味,友人相信佢用咗鸡汤
ii) tom yum seafood soup

3) 主菜
-伴个green curry
-友人10分赞个curry汁,话虽然辣,但好好味

ii) pan fried beef fillet w/crispy goose liver on top & fresh peppercorn cream sauce
-友人劲赞块牛腍,估计7成熟因里仲喺粉红色,试咗友人1口,果然,味道调得适中,有肉味,而鹅肝亦ok㖞,都有甘润感

iii) o sip hah's curry laksa
-试咗友人1啖,个laksa汤底好够椰香味,好多粉,不过d粉唔喺滑𠮶种,亦比较挺身,友人话越食越觉得辣,但对佢嚟讲都受得住,不过最终佢都喺食唔晒因太多粉

iv) chiang mai chicken rice noodle in lemongrass soup
-d鸡都切得几厚身,肉嫩,结实,鸡味无唛。如果友人教我分冰鲜鸡同新鲜鸡(鸡骨d血熟咗后喺暗啡红色)无错嘅话(我还未请教到professional人士),呢只就喺新鲜鸡。个粉嘅意见如上
-都喺觉得隔离饭香,个牛同laksa好似好味d

4) 餐饮
i) 热香茅茶x 2
ii) 冻香茅茶
iii) 冻咖啡

5) 甜品
-可以+$20+个甜品,而且由喺下边嘅姐妹店提供(参阅)
i) macaroon w/strawberry
-近排比较想食macaroon,所以1见佢个list有,已锁定目标
-不过个皮1d都唔松脆,亦有少少实
-中间d士多啤梨就ok,不过唔甜
-所以呢个好1般

ii) earl grey chocolate mousse
-成个太空馆咁
-颜色喺少有嘅metallic啡红色,好特别
-入口好软,好滑,亦有好出嘅伯爵茶味,好掂,可惜太细个
-我记得上次去呢间姐妹店食过cake(参阅),虽然唔喺呢个味,但就大1倍,我哋都有怀疑过喺咪正价size,所以食完lunch之后,特意跑1趟去个cake shop,原来正价($35)都喺咁"的骰",真喺精致喇

- 因为生日主角话要嚟,所以无反对,再次光临,祝友人生日快乐,身体健康