2018-09-26
中环打工仔工作繁忙,日坐夜坐,坐到 pat pat 都大埋,懒去做运动既我唯有由饮食著手,依排成日食肥野,决定都系去食下草。landmark Simply life lunch time 例牌有长长既人龙等沙律,佢分大($78)同细($58),佢既 size 真系好麻烦,我试过买细既系完全唔够饱,唔系我大食,我平时食大家乐饭盒系食唔哂的,但系买大沙律,又会饱到好辛苦,所以我通常都系食大半,小半系 tea time 再食埋佢,做到小食多餐都系好既。细沙律个盒一睇就知唔够饱,除非成盒叫 pasta salad 啦!大沙律可以拣六𩠌。Cesar salad 几好食,其他就真系麻麻地。所有蔬菜用料都几新鲜,包括红菜头,但佢既酱就真系有待改善,红菜头沙律同蕃茄沙律都系淡而无味,食唔出佢落左咩酱,你可以话清淡啲都好既。佢既粟米沙律加橙同柠檬,我自问孤陋寡闻,未见过咁既食法,同埋都真系唔夹,唔好食。西兰花同粟米都好㶶,钟意食香口野既人可能会好钟意,但系系人都知食㶶野会致癌,我望住佢地㶶到咁真系连咬走佢都废事,直情就成旧唔食。总括黎讲,唔明点解咁多人排队,真系无其他好野食了吗???
大沙律可以拣六𩠌。