2019-08-19
原来吴彦祖系中环Soho 开左间 cocktail bar,男朋友又钟意吴彦祖,所以一齐去左试下。搭lift上去一出就见到一排排whisky顺住成熟年期咁又浅到深色排系半圆既墙到,非常instagramable!餐厅入面有间房专放餐厅老板由世界各地买返黎既whisky,爱酒之人可以买支带返屋企饮。成间房放满酒,用红色光管做装饰,忍唔住要入去影返几张相打下卡。坐低餐厅职员好有礼貌好专业咁为我地介绍餐牌。佢呢度最主打系highball,紧系要叫嚟试下。Mamie Gilroy 系用Dewar’s 12 YO Scotch 做base,饮落好有citrus味非常清新,好smooth好易入口。Hojicha Mizuwari 系用日本whisky 做base,的确带有茶香同少少苦涩,饮落一样好smooth好易入口。两杯都放左人手切嘅冰同橙皮,干净利落得嚟又睇到其实摆左心机落去。食野前想饮啖水,问职员要tap water,佢话原来呢度冇 tap water,但系有pH5.5既水,用扁身印有The Thirty Six既玻璃樽装住好high class。’Hortaru-Ika’ Firefly
’Hortaru-Ika’ Firefly Squid in Soy Source with Wasabi Cheese
呢个小食非常特别,食落wasabi第一下好攻鼻,墨鱼好细滑同creamy既芝士口感好夹,到wasabi攻鼻既感觉冇左,开始食到佢豉油嘅咸同芝麻嘅香味,成个味道好有层次!
Unagi Avocado Roll有啲似蛋卷,用薄薄嘅蛋包著蟹子,鳗鱼同牛油果,每样嘅味道都好出,唔同质感都食到。
Old Fashioned Bourbon Burger 睇落好似好普通但系食落非常好食,呢个价钱真系值!系咁多样嘢里面最好食既!餐厅职员仲要好细心咁比湿纸巾我地,好抵赞!
我地再叫左虾串烧同带子串烧,虾串烧放块柠檬系上面烧几秒,柠檬香入晒落虾到。带子好新鲜,肉质好嫩滑。
Grilled Cheese Daifuku 好似日式芝士年糕,外脆内软,芝士味香浓,好好食