2014-09-27 1124 浏览
湾仔的la crêperie就去过几次,上环呢间就真系第一次去,同时都系我第一次午餐时段去。其实作为学生的我,平时下午多数都系是但食d野填饱个肚就算,但可能由于星期五的关系,突然受到极强既sudden urge号召:我要食好野...我要食好野...我要食好野.... 于是就无啦啦拉埋两个同学,一齐冲左落上环la crêperie食lunch。首先不得不说这里service很不错。我地岩岩去到既时间无位,外籍侍应好有礼貌叫我地等一阵,又系我地等既时间同我地介绍有咩set lunch好拣,仲有出黎update我地话等多两分钟咁话。 la crêperie的午市有三款set lunch可以选择,每个set都有两个crêpe(一咸一甜)同一杯drink (coffee/tea),crêpe既「豪华」程度当然同价钱成正比,贵d既set ingredients多d,简单d黎讲,重点在于甜crêpe,最平既set只有sauce,中间价set有埋fruit,而最贵既一set有埋雪糕,任君选择。个人认为set capitaine($108)最实惠!set capitaine:daily special

la crêperie的午市有三款set lunch可以选择,每个set都有两个crêpe(一咸一甜)同一杯drink (coffee/tea),crêpe既「豪华」程度当然同价钱成正比,贵d既set ingredients多d,简单d黎讲,重点在于甜crêpe,最平既set只有sauce,中间价set有埋fruit,而最贵既一set有埋雪糕,任君选择。个人认为set capitaine($108)最实惠!set capitaine:daily special crêpe + a choice of sweet crêpe + drink。
Daily special - la bigoudène
呢个就系是日daily special - la bigoudène,有ham,emmental cheese,sunny egg,salad同choice of veggie(mushroom/tomato/onion/spinach),而我就拣左mushroom。Crêpe既皮整得好烟韧,而且岩岩整起暖暖地,令我十分满足。十分十分喜欢emmental cheese + crêpe呢个组合。emmental cheese系一种来自switzerland既hard cheese,十分喜欢佢系热力下有少少熔既口感,而且点上sunny egg既蛋浆十分美味。
stewed apple with caramel
而甜既crêpe方面,我拣左呢个stewed apple with caramel。我超爱超爱呢度所有有caramel既crêpe,因为佢地既caramel味道十分rich,加埋生果一齐食,真系无论我食完第一个crêpe之后有几饱我都仍然可以将佢吃光光,一上枱已经可以闻到好香既焦糖味。另外,甜crêpe既皮烤得比较㶶少少,咬落脆脆地咁,十分有口感!
caramelised banana with chocolate sauce
朋友点的caramalised banana with chocolate sauce。首先caramel同banana绝对系最好既朋友,而banana同chocolate sauce又系劲好既朋友,所以呢三样野摆埋一齐,实在系夹到不能再夹。无拣呢个既原因,系因为我其实唔系好中意食朱古力。但系我都偷食左唔少.....

小结:环境舒适,服务好,虽然$108对一个lunch黎讲好似有少少贵,但以咁既食物质素同份量,绝对十分值得!绝对大力推介,尤其系有caramel既crêpe!完美的星期五午餐实现了,想食美食既sudden urge解决了,TGIF! :)
2014-09-26
stewed apple with caramel