2012-10-20
星期六下午冇野做, 一个人落街食午餐, 因为大围愈来愈多人, 所以都愈来愈多食市. 因为唔急, 而且好耐冇时间响自己屋企附近行, 所以顺便走几个圈, 行到有D饿, 最后想决定食D「口感厚D」既野, 就来左呢间意蚝屋. 意蚝屋既野食质素比大围平均水平高, 当然价钱已经反应左出黎, 平均消费$55. 但系绝对物有所值.内里地方有点小, 而且灯光太暗, 不是最佳环境, 一来太多人, 二来一个人也不想自己一个坐在地方太细的环境进食, 所以最后我叫左一个芝士焗肉酱饭 + 可口可乐外卖回家. 为左令今次一个人的午餐更加完美, 我仲专程去超级市场买左一枝Tabasco辣汁.$48芝士焗肉酱饭是合理既, 芝士焗肉酱饭非常美味, 芝士非常厚, 而且用料重, 我将D芝士先搅拌, 当D断开既芝士丝同肉酱饭"low"埋一齐时, 再加DTabasco搅下搅下, 味觉绝对一流!意蚝屋既环境方面就不太好, 服务也很基本, 我看出主要是比较后生的服务员RUN间店, 所以我以后都应该会叫外卖多.总括: 芝士焗肉酱饭 + Tabasco + 可口可乐 + internet + 屋企 = Best lunch ever!