2021-11-22 847 浏览
前菜1. 北海道筋子 - 外表浑圆,食落好清甜,爽口,弹牙,完全无腥味. 加上有淡淡柚子香, 好出色嘅第一道菜👍🏻👍🏻👍🏻2. 爱知县白象拔刺身配肝酱 - 肝酱唔太咸,有鹅肝酱texture味道比较抢口,少许盖过象拔蚌鲜味, 适合唔中意腥味嘅人3. 鸟取甘海老昆布蒸伴鱼子酱 - 鱼子酱有咸香, 海老非常鲜甜,少许舔口,好特别. 捞埋鱼子酱一齐食刚好👍🏻👍🏻4. 𩽾𩾌鱼肝配烤鳕鱼片 - 时令的𩽾𩾌鱼肝新鲜味浓,口感顺滑唔痴口. 鳕鱼干烤得非常香脆, 带甜, 加上上面的紫苏花,小菊作中和,虽然浓味但食完无好想饮水嘅感觉, 另一道highlight👍🏻👍🏻👍🏻5. 清酒昆布煮鲍鱼配鲍鱼肝酱 - 鲍鱼烟韧入味, 唔会过咸.酱有少少内脏苦涩,但配上鲍鱼影响不大. 成只鲍鱼比手掌大,但八个人分其实都系分得两片, 卖相比味道吸引寿司 - 赤醋舍利(饭), 偏酸6. 熊本天草半岛石垣鲷 (10日熟成) - 鱼肉烟韧,有油脂感,鱼味比较淡但有甜味,普普通通7. 墨西哥呑拿赤身 (30日熟成) - 虽然无油花但入口都有融化感觉,可惜鱼本身淡啲,无乜味 (可能系产地问题), 感觉舍利酸味盖过鱼8. 根室秋刀
前菜
2. 爱知县白象拔刺身配肝酱 - 肝酱
唔太咸,有鹅肝酱texture
味道比较抢口,少许盖过象拔蚌鲜味, 适合唔中意腥味嘅人
3. 鸟取甘海老昆布蒸伴鱼子酱 -
5. 清酒昆布煮鲍鱼配鲍鱼肝酱 -

寿司 - 赤醋舍利(饭), 偏酸
7. 墨西哥呑拿赤身 (30日熟成) -
8. 根室秋刀鱼(3日熟成)配姜葱秋刀鱼肝酱 - 另一味时令菜,超级肥美!酱带苦甘,平衡了鱼的肥腻感,好食👍🏻👍🏻👍🏻
9. 福冈鱿鱼赤海胆(滨中町) -
海胆鲜甜,鱿鱼爽口,口感丰富,fulfilling👍🏻
10. 北海道鱼市天上𫚕(11日熟成) -
口感厚身肥美,入口即融,似拖罗. 同样无乜鱼味, 淡身
和食:
11. 子持香鱼甘露煮 - 多春, 软骨可食, 甜煮甜味十足. 多肉版多春鱼, 不错
12. 酱油烧乌鱼白子配柚子皮 - 白子口感好rich, creamy, 无内脏味, 汁味道啱啱好, 可以饮多两啖
13. 吉列炸春鱼配海胆辣酱(云丹) -脆皮炸得好好, 皮同旧鱼基本上系紧贴, 同用炸粉炸好唔同. 鱼中间七成熟, 保持鲜嫩唔干. 海胆酱加左云丹辣椒油, 只系微辣, 易入口. 好值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
14. 炭火烤鳗鱼伴生椒粉 - 即烤即食, 整嘅时候成房烟😂 看似好㶶, 其实烤得刚好, 层皮非常脆, 加上阵阵焦香同juicy嘅鱼肉, 超好食👍🏻👍🏻👍🏻
15. 香霜蟹伴陈村粉配外子蟹膏酱 - 无多余调味, 主要食蟹同蟹膏鲜味.蟹肉有少少壳扣少少分. 蟹膏好多好香, 肉鲜甜,配上陈村粉有新意, 令成个dish更balance同饱肚

食完和食就去到最后四旧寿司:
16. 岩手石垣贝 - 爽口脆身, 师传握完大力拍一下, 话会爽弹啲. 味道似北寄贝
17. 鹿儿岛地胆 (赤海胆) - 比一般海胆无咁甜, 食风味同鲜. 虽然唔系好甜但完全无苦味. 个人比较中意哩种, 有少少海水鲜味, 唔系死甜 👍🏻👍🏻
18. 禾杆草烟熏鲣鱼 - 先烧脆鱼皮, 再烧熏鱼肉. 油脂感重, 入口溶化, 鱼皮有焦香, 做法比火炙好👍🏻👍🏻👍🏻
19. 拖罗卷 (大拖,中拖,赤身) -
先用火枪烧呑拿皮下脂肪, 烧出鱼油, 放入葱花, 配上黄萝卜丝包成卷物. 做法几复杂. 最油最heavy嘅一道, 食完一定饱. 不过有太多种味道, 唔太食到鱼鲜. 鱼肉保持水准,油脂感同香味爆灯,用来作结非常满足。

最后最后两道就系汤同水果:
20. 贝柱蚬汤 - 蚬味重, 贝柱好鲜甜, 海水味浓. 中意鲜味会好中意👍🏻
21. 长野县香印青提配白酒啫喱 - 正常无乜特别

食完21样嘢, 虽然每碟都系细细碟但真系好够饱, 女仔应该要留肚食先食特哂. 总括而言成餐饭的确好高质, 有超过一半菜式都好值得推介, 尤其系前菜同和食, 绝对有惊喜!!!