2022-05-06
唔知咁样形容会唔会暴露年纪🤣 唔系放假出黎行吓都唔知原来铜锣湾以前聪嫂嘅舖位附近,依家开咗一间充满艺术气氛嘅咖啡店😌咁啱去食嘅当日举办紧以香港为主题嘅画展,除咗餐厅墙上挂满画家嘅画作,亦有投射机不断播放当时画家作画嘅过程🧑🏻🎨 所有画作都挂系食客们伸手就可以掂到嘅距离🎨 虽然我同朋友都唔系特别留意艺术品嘅人,但身处呢一个「画廊」,都觉得呢度系一间Beyond Coffee嘅咖啡店,系一个可以俾各种文化、艺术汇聚嘅空间🥰 如果有兴趣与画家直接互动,一定要系5月9日朝早黎「度」,因为当日会有画家Anna Salenko 嘅大师班! Menu: 1️⃣ Egg Benedict ($98)呢款Benedict材料十分丰富,有烟三文鱼、巴拿马火腿、牛油果、生菜、蕃茄、水煮蛋 & 两片面包🤤 单独有烟三文鱼或巴拿马火腿嘅Benedict就食过,但同时间有齐两款都系第一次💛 加上酱汁系意大利醋,酸酸甜甜好开胃🙌🏻2️⃣ Linguini with Clams ($98)蒜香味重,意粉煮得干身但唔会过硬😌 虽然单睇菜式名可能会感觉呢款意粉味道有啲寡,但其实从相片中都可以睇到每一束意粉都挂上咗香料,而蚬肉亦
Menu:
2️⃣ Linguini with Clams ($98)
蒜香味重,意粉煮得干身但唔会过硬😌 虽然单睇菜式名可能会感觉呢款意粉味道有啲寡,但其实从相片中都可以睇到每一束意粉都挂上咗香料,而蚬肉亦为整碟意粉增添咗鲜味🙌🏻
3️⃣ Earl Grey Latte ($58)
可能净系睇个名无咩特别,但呢一杯嘅中文翻译系「鬼佬駌鸯」😌 我估应该因为呢一杯饮品里面有:伯爵红茶+奶+咖啡🤪 但饮落口完全唔系茶餐厅𠮶种鸳鸯,首先系好浓嘅伯爵茶香,当你差不多吞落喉咙就会饮到咖啡嘅味道🤓
4️⃣ Orange Coffee ($58)
经常听到咖啡师问:「钟意饮nutty定fruity啲嘅咖啡? 」今次真系饮到100% fruity嘅咖啡🤣 因为呢一杯「橙啡」系真系加咗满满嘅橙肉🍊 半杯系事先糖渍好嘅橙肉而另一半就系Americano,咁当然一入口第一浪感受到嘅当然系橙香,但接着下来就系咖啡嘅余韵☕️ 如果怕Americano太苦所以一直唔敢试斋啡嘅朋友可以试吓呢杯,因为可以饮到Americano嘅咖啡香但又完全唔苦🤣
5️⃣ Matcha Tart ($68)
抹茶味颇够而唔苦,抹茶挞嘅外层系软身曲奇皮,而中间嘅抺茶馅系比较偏芝士蛋糕嘅质地,但质感再更软滑一啲😌🌱