2022-06-06
今日去左试新餐厅,地点系位于尖沙咀么地道南洋中心既西餐厅B’hood,餐厅系地下,非常之有酒吧feel。采半开放式,有室内有室外座位,入面梳化位有好靓壁画。餐厅播放轻松音乐。餐牌有全日餐牌,包括沙律,主菜,意粉,蛋饼,全日早餐,小食,甜品,饮品。今日第一次黎,叫左一份沙律,两份主菜同一件蛋糕分享。烟三文鱼,牛油果,温泉蛋凯撒沙律 $95 另加一点菜时服务员提示三文鱼他他变左烟三文鱼,无所谓啦。烟三文鱼,牛油果,温泉蛋凯撒沙律有大量新鲜脆口罗马菜做底,捞左足够沙律酱,加左咸香芝士片,伴有两片油脂丰富烟三文鱼,新鲜牛油果几片同一只温泉蛋。温泉蛋蛋黄当然系有汁,可以捞菜食。呢个沙律健康得黎唔寡,唔错。香煎比目鱼柳,番茄莎莎 $118 另加一香煎比目鱼柳煎得皮脆肉嫩,好出色,而且完全无骨。配有少少黑醋,甜甜地原来同鱼肉好夹。番茄莎莎甜甜地,都好配鱼肉。伴有大量唔同种类蔬菜,包括意式黄瓜,西兰花,椰菜花,胡萝卜,甜豆,同薯仔各两件。呢个主菜又健康又好味。法式油封鸭髀,酥皮窝夫 $118 另加一呢个主菜似乎系人气菜式,我见好多Openrice食评家都有叫。我就系比俾酥皮窝夫吸引,因为好享受多层酥皮
今日第一次黎,叫左一份沙律,两份主菜同一件蛋糕分享。
烟三文鱼,牛油果,温泉蛋凯撒沙律 $95 另加一
主角法式油封鸭髀劲脆皮而肉质唔会太干,非常香口,配香橙枫糖浆原来系画龙点睛,令到食落更湿润,好夹。好特别既系配有一只劲多汁既太阳蛋,蛋白滑溜而蛋黄多汁,上面仲加左少少香草调味。
精选甜品系巴斯克芝士蛋糕,食落算厚身而滑溜,冰冻可口,上面配有一片脆口而咸香既柠檬,带黎唔同口感味道。
估唔到呢间酒吧餐厅既食物水准都唔错,特别系主菜,价钱都唔贵,值得一试。