2022-10-04 81 浏览
上个月生日嘅正日午餐老婆大人喺尖沙咀拣咗喱间The Frequency食晏,佢带得我去嘅肯定唔系普通嘢!一入去黄色嘅装修好抢眼令到眼瞓紧嘅我精神为之一振呀。咩都唔好讲嚟两杯嘢饮爽吓先!我喱杯叫青·庐入面有青瓜、青柠、乌龙梳打同埋青提子绿色嘅样好爽皮,串提子冰镇过食落好甜加埋乌龙茶打梳打坚好饮㖞!叫午餐嘅话如果拣冇精饮品仲可以减20皮抵饮好多架。老婆大人𠮶杯叫樱·雨个样劲有日本feel,入面用咗盐渍樱花、荔枝、番石榴同埋梳打水mix出嚟,侧边仲有杯荔枝汁倒埋入去真系好似去咗樱花之地咁!入面仲有鬼咁过瘾嘅盐渍樱花波波冰,饮落去又咸又甜咁啱晒佢口味。叫咗两样小食喱个系汁烧百花酿日本秋葵,将啲虾胶酿入去细细条嘅秋葵入面手工好仔细,秋葵食落冇滑潺潺加埋虾胶仲好鬼香添。跟住仲有热气但又好食嘅唐扬炸鸡,鸡粒炸得够干脆食落一啲都唔油腻入面嘅鸡肉仲有肉汁添,钟意再邪恶啲嘅点埋柚子沙律汁一齐食仲正斗。我哋夜晚仲有生日饭局所以叫咗一个午市套餐两份食,喺餐汤同梅渍杞子和风沙律入面拣咗南瓜忌廉汤,估唔到连个汤都整得咁有睇头,香滑南瓜汤味道都几唔错起码唔会净系得面粉味。主菜我哋拣咗慢煮加拿大保湿猪鞍扒,哗一嚟见到

老婆大人𠮶杯叫樱·雨个样劲有日本feel,入面用咗盐渍樱花、荔枝、番石榴同埋梳打水mix出嚟,侧边仲有杯荔枝汁倒埋入去真系好似去咗樱花之地!入面仲有鬼咁过瘾嘅盐渍樱花波波冰,饮落去又咸又甜咁啱晒佢口味。

主菜我哋拣咗慢煮加拿大保湿猪鞍扒,哗一嚟见到件猪扒咁鬼大件厚身好彩叫咗一份啫!

有老婆大人喂食喱件猪扒点敢话唔好食呀哈哈。

The Frequency

电话:26612009