2017-10-03 162 浏览
生日前夕几个好姊妹约左食饭,好神秘咁话系尖沙咀食🤷🏻‍♀️ 到左先知原来系系位于金马伦道既Chic by the oyster house度食,地铁行过去好近,只系需时5分钟到,餐厅系一楼既入到大厦要撘个玻璃lift上去,成件事都好decent的☺️ 一出lift就见到餐厅,而我好似个傻仔咁呆左,因为见到中间有张枱有balloon🎈🤣 一睇就知个张枱系我地,有个waiter问 "oh, you are the birthday girl?" "Yes I am"😂 餐厅既灯光唔错比较柔和,好relax,环境都nice既,大家绝对可以带男女朋友黎庆祝,佢仲有一间房同outdoor area,多人可以book。餐厅既servers全部都好helpful好搞笑,好welcome大家带d decoration黎set up,只要唔影响其他食客就ok。餐厅墙上仲挂左唔同呢个女人du嘴女子既画💋 好正🤤黎呢到又点可以唔叫生蚝呢?有一个朋友唔食蚝,所以我地叫左半打,每人两只浅尝😂 呢到有两款蚝,大d既个只系majestic no.1, 细d个只系gilladeau no.2. No.1 同2真系有分别的

餐厅墙上仲挂左唔同呢个女人du嘴女子既画💋 好正🤤

黎呢到又点可以唔叫生蚝呢?有一个朋友唔食蚝,所以我地叫左半打,每人两只浅尝😂 呢到有两款蚝,大d既个只系majestic no.1, 细d个只系gilladeau no.2. No.1 同2真系有分别的,我一向系比较偏好gilladeau觉得比较肥美同甜,但今次竟然系majestic取胜,口感同鲜味都略胜一筹🤤 餐厅仲有做promotion,每人叫两杯白酒就可以用优惠价嗌蚝,每只平$20左右。
Magestic  and  Gilladeau  oyster

Appertizer都叫左两款,第一款系三文鱼他他,佢既分量比较少,不过女仔们细食,每人吉两啖试下都ok,佢既口感系比较creamy,面个层系好似肝肝酱既一d酱,中间系牛油果🥑,底系三文鱼。三层既食材味道都夹,齿颊留香☺️
三文鱼他他

第二个appetiser拣左猪腩肉,一共有六块,四个字可以形容到佢,入口即溶🤤 味道系好好味既,不过唔中意食肥膏既朋友就要注意翻,佢系偏肥既,肉同肥既比例系1:1,而你亦唔able去分问d肉同肥膏,因为佢唔似一般猪腩肉咁上面系肥下面系肉,佢系好似mix埋左一齐咁🤤 唔怕肥既朋友,真心推介大家试🤤
猪腩肉头盘

食完appetiser等左都成25分钟先上main course,呢间餐厅系唔会好快上晒所有食物俾你既,相反,佢会等你完左唔同既阶段,隔一阵先上next round,等你地有多d时间倾计。我地order左个海胆菠菜天使面,好有惊喜,竟然有咁多海胆🤤 d海胆仲要唔系细细粒而系大大旧个d😳 海胆超级鲜甜,一摆入口你系会瞇埋双眼去享受佢的🤤
至于菠菜面就相对地比较失色,偏干少少同埋淡d,不过其实Server教我地系要将海胆捞落面到食,不过我地见d海胆咁靓仔就唔听话忍唔住sashimi咁食😂 有可能佢个面系特登做淡d,等海胆捞左落去后个味出d。我都有试捞左少少海胆落一少束面上,两者既味道系夹既,菠菜面会即时好食左好多☺️
海胆菠菜天使面

最后我地仲叫左个猪䯃,肉质好软,佢都算切得厚,厚既猪相对地会软难煮得林,但呢个唔错,Pass✔️ 肉质软,肉味重,调味相对偏淡, 都㕶好好expect靠个source会令佢浓味,呢道菜应该系for大家欣赏佢既肉质同original既肉味。个人认为如果做苹味蓉酱会更能带出猪既肉味又唔会觉得淡。
猪䯃

总括黎讲,十级推介大家黎呢到试,nice既环境,好既食物,新鲜既食材,service好既server,各样加埋值得我俾一个正正评👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 价钱方面以咁既质素,真系唔算贵,是合理的😊
2017-09-29
庆祝纪念