2017-10-20 2037 浏览
自己唔系特别钟意食传统月饼嘅人,旧日年纪小,仲有喺家中过节嘅习惯,总会被亲朋戚友叫到食一两件。而家冇再回家过节,自然较少机会接触月饼,庆幸嘅系除左传统月饼,都多左好多花款,口味亦都愈黎愈多,既有冰皮,又有蛋糕月饼、雪糕月饼、流心奶皇月饼云云,将传统口味变得新潮,恍如食甜品一样。如此一来,即使唔系月饼控,但作为甜品控,都觉得甚为吸引。而且好多品牌都系包装上花过唔少功夫,最少食月饼呢件事,一啲都唔老土。今年都食过好几款月饼,大部分都系朋友请我地食的,以某咖啡店推出嘅最为特别,既有得食,食完又有得玩下。Pierre Hermé呢个品牌,早已听闻过佢地嘅马卡龙很有名,一直未有机会食过,因为男朋友并不嗜甜。临近中秋,同朋友讲起月饼嘅话题,佢话去年试过呢个品牌嘅朱古力月饼,觉得味道很好,邀请我地同佢一齐分享,送我地一盒。既然有机会一试,我当然乐意接受不拒绝我地相约喺圆方分店pick up月饼,然后揾左个位置试下。店内都展示左品牌各款嘅月饼礼盒,分别有我地试嘅四款口味,亦都有一盒系搭配花茶、果香茶,另有八件装礼盒同可以自选组合,定价$390/$750/$760/$1488,包装精美简约,盒身厚硬,衬

我地相约喺圆方分店pick up月饼,然后揾左个位置试下。店内都展示左品牌各款嘅月饼礼盒,分别有我地试嘅四款口味,亦都有一盒系搭配花茶、果香茶,另有八件装礼盒同可以自选组合,定价$390/$750/$760/$1488,包装精美简约,盒身厚硬,衬金印上品牌名字,确系同一般嘅连锁品牌有别,用作送礼都相当得体
旁边嘅马卡龙都好吸引,色彩缤纷。

Box of 4 Mooncakes $390
一盒四件,属于蛋糕月饼,分别有红莓荔枝果酱玫瑰、马达加斯加云呢拿、柚子粒抹茶、香滑榛子墨西哥纯黑朱古力四款口味。传统月饼同冰皮以外嘅选择,因为呢款严格黎讲系蛋糕,做成月饼模样而已。四款唔同颜色,轻松分辨各款口味,好似见到甜品一样,心情大好,面头嘅图案骤眼睇,感觉月有阴情圆缺,加入个人幻想后,成件事更加浪漫

我地将月饼分成四小件,逐个口味试,可能因为有一层朱古力嘅关系,感觉有点不好切开,好在我地都已经为月饼影过写真。
如果在家品尝,实在非常建议配上一壶热茶(不管是不是品牌的),相信感觉会更好,毕竟蛋糕月饼有一定甜度,热茶可作平衡。

马达加斯加云呢拿口味食起,啊,原来确系蛋糕嘅口感,云呢拿味道特出,仲食到云呢拿籽,带点果仁嘅口感,甜度可以接受。
蛋糕都系松软嘅质地,亦都唔会干口,质素不俗

红莓荔枝果酱口味则相信女士会较为喜爱,又或者系嗜甜人士之选,个人认为呢款系四件中,甜度最高的,连我呢个甜品控都有少少受不了。
用上红莓、荔枝制成,本以为味道酸酸甜甜,比较清新,但显然呢颗是做得比较甜腻,就好似一次过放左几粒马卡龙入口般。
当下心谂,如果有杯热茶,相信会更加易接受。

柚子粒抹茶口味系当中比较特别,个人未有试过呢种组合嘅甜品。抹茶味道比想像中还是弱了一点,但庆幸呢款嘅甜度唔高,至少我食半颗是绝对冇问题的。蛋糕中加入左柚子粒,味道清新之余又增添左口感,毕竟光食蛋糕都会觉得有点单调。不过柚子味道较为突出,有点盖过抹茶之嫌。

来到最后嘅系香滑榛子墨西哥纯黑朱古力口味,我非常钟意食榛子朱古力,品牌配上墨西哥纯黑朱古力,可以降低甜度之余,又可以提升味道,令整件蛋糕唔会食落有廉价感觉。朋友话去年佢就系食过品牌嘅朱古力就喜欢上了,所以我都相当期待。纯黑朱古力并非个个接受到,加入榛子作为平衡,甜度适中,榛子朱古力味浓厚,作为最后一件,十分满足。

感激朋友喺中秋节日,想起我地,虽然短聚片刻,但都觉得好窝心。
2017-09-24
外卖自取