2012-12-27
今日系Boxing day, 唔使返工返学当然就瞓晏啲啦. 嚟到11:30, 唔想搭枱所以要等, 等咗15分钟左右, 就有一张卡位, 因我哋唔系第一次嚟, 得知坐卡位茶钱会贵啲. 老公就问带位果个西装友(应该系经理)--坐卡位茶钱会贵几多, 点知西装友唔啋佢, 老公再大声问, 西装友先劲悔气话贵$1.00, 咁你坐唔坐吖? 本来多几蚊唔系问题, 但身为经理, 茶钱唔一样, 系咪应该主动话比客人知呢, 而家客人问到, 佢仲咋听唔到又串串贡. 老公火都嚟, 就话-我要坐返普通啲枱. 西装友竟然唔出声, 手指向门口, 示意揾门口知客搅. 哗! 咩态度呀! 劲差啰!叫咗个点心粉面套餐 $75.00:--一碟炒粉面饭+两款点心+一碟菜. 另叫一笼流沙包 (百厌仔至爱) 星洲炒米--炒得够干身, 唔系太辣, 正! 焯娃娃菜--OK 烧卖--唔太松散, 味道唔错. 正! 鲮鱼球--唔错 流沙包--包身松软, 一咬就有大量"流沙"涌出, 为免"辣亲", 一定要小心慢慢食 茶钱$6.00一位, 连加一. 埋单$112.00
题外话/补充资料:
我一路影相一路谂, 真系想比个喊评架. 多得个态度劲差嘅男经理啰. 但好在其他伙计无学到个经理啲衰嘢, 连捧点心嘅阿姐都笑面迎人, 多谢前多谢后. 咁应该公平啲, 无理由一个衰经理影响晒个评级架. 况且呢间酒楼嘅食物品质系唔错. 算! 大方啲, 比个笑评啦! :)