2021-02-19 1275 浏览
Popinjays 黎过几次食afternoon tea,都几有水准,喺顶楼个景好靓,灯光效果座位设计都好舒服。今日第一次试吓佢个Semi brunch buffet, 食两点三第二轮, 早咗少少到, 上一轮未完, 就叫我地去室外饮番杯 Bloody Mary, 啲番茄好fresh, 加啲chilli ,酸酸辣辣好开胃,喺顶楼望出去个中环景几靓。等左阵先安排入座,点知喺坐喺电梯口近厕所,灯光有啲昏暗,感觉唔良好,同位外籍侍应要求好快就可以坐番喺入面,心谂里面都唔满都比啲位咁差...好彩心情都冇比佢影响。Semi buffet 包appetiser 同main dish,外面就有海鲜、salad、sausage、芝士同甜品。上次食tea抽到free flow Prosecco, 好正。得两个钟食所以都未叫main 就出去拎野食先,有生蚝,喺法国 Carantec出产,有啲厚肉啲有啲细只啲要自己拣,都几creamy, 唔重金属同海水味,啱我食。冻海鲜有龙虾、蟹脚蟹钳、翡翠螺同mussels。龙虾:弹牙,有鲜味,啲肉唔会死实实,同平时自助餐差好远。上次喺the markxx 都好一般,呢到几
2033 浏览

龙虾:
弹牙,有鲜味,啲肉唔会死实实,同平时自助餐差好远。上次喺the markxx 都好一般,呢到几ok。呢到有个唔好就系好少refill 啲贵食材,龙虾开头夹咗一只之后都唔见,其他食物就refill 得几快。
蟹脚蟹钳:
蟹肉好有惊喜,好鲜甜,好浓蟹味,个壳开咗一刀,啲肉好少buffet 有咁嘅质素,所以食左好多。
海鲜

芝士平时都少食,尤其系blue cheese,以前食过只好似蜡肠咸鱼味,好难顶,今次试佢只Fourme D’Ambert 又几好食,个味唔难闻,仲有 Brie 食。
Fromage

佢仲有啲刺身,唔算多款式,有油甘鱼,吞拿鱼,正常。ham、salad 都正常唔算好特别。

个buffet 包appetiser同main,叫咗牛肉tartare同scallop。main 唔想太多就要鱼同鸡。tartare少少酸几开胃,肉有少少根,scallop都好食,个面唔算煎食好食,唔喺好鲜甜。鸡都几滑,鱼就表面香脆里面肉滑,都几好。
Beef  tartare

最后食甜品,有好多款,都好食,不过afternoon tea啲甜品好食啲。比较特别嘅喺千层酥,好脆好香vanilla 味。macaroon 表面脆内软,贝壳蛋糕质感好,水果都好甜。

Dessert

漏咗佢有面包selection, 试咗少少,喺新鲜,正常啦。整体用餐体验好好,食物有质素,好唔错。

海鲜
Fromage