2020-09-23 5830 浏览
被限聚令饿左咁耐,终于等到放宽的一日,可以四人饭聚。约埋另一对相熟的夫妇,一行四人浩浩荡荡地享受美食去。我哋拣咗位于香港仔的南湾如心酒店,贪呢度唔算旺区,人流冇咁密集。而且酒店食饭,卫生环境等等都有保障。一入门口已经令人感觉好舒适。入内果然好阔落,环境好舒适。我哋好好彩可以有一个私人嘅独立空间,可以好放心又舒服咁倾计。酒店防疫措施都做得几足,每台都有消毒湿纸巾同埋一支全新的搓手液。至于放啲食物的区域,每个取食物嘅人都有带口罩,令佢更放心。而且每一样食物都有盖遮好,感觉上卫生一点。行咗一圈,整体而言,食物的选择都多元化,各国美食都有。最受大家瞩目的海鲜盘,没有惊艳,但都有齐基本元素。令一边系厨师即席炮制嘅美食,除咗有日式寿司刺身之外,亦有炸天妇罗同埋烧烤区域。我好钟意即席做的炸天妇罗,唔会有油腻嘅感觉。饮品的选择都有好多。有一样令我印象深刻的是呢度都有唔少地道的特色小食,几有心思。我最钟意煮溶化的猪手,而最惊喜就系咖喱特大鱼蛋。至于主菜,可以拣花胶扣鹅掌或者开边焗龙虾,我同老公就决定一人拣一款,可以试晒两种滋味。两样嘢来讲,我比较钟意花胶,入哂味。最后甜品环节,选择都颇多,但胃部空间有限

行咗一圈,整体而言,食物的选择都多元化,各国美食都有。

最受大家瞩目的海鲜盘,没有惊艳,但都有齐基本元素。

饮品的选择都有好多。

最后甜品环节,选择都颇多,但胃部空间有限,唯有浅尝几款,质素都唔错。仲有我地最爱的雪糕,很圆满。
2020-09-14
  • 甜品柜