2019-04-06 2010 浏览
上次晌新蒲岗嘅「Express Bar by Lassana」食完嘢,咁就顺道去埋Mikiki行吓,落「一田」睇睇有无咩新奇货品、或者补补货。路经发现有间小店「TC Bistro」,主打扒类、意粉,再上网睇睇风评几好。当时都喺睇完就算,估唔到事隔个几月,友人约食饭选址黄大仙,我就话不如过新蒲岗啦,有间嘢唔错,都想试吓。踏进餐厅,感觉都几有气氛,漆黑嘅墙身,画有唔少跟食物相关嘅图画,或挂上食物图片,整体嚟讲可以话喺带有少轻工业风。除咗环境唔错,餐具都摆放得有规有矩,而餐碟就最有特色喇,因为将牛嘅多个主要部位分割开,等客人对牛嘅唔同部位有多一点了解。门口嘅招牌都讲明佢哋主打卖扒类、意粉,但点都顺手介绍吓确实有啲咩拣。散点餐牌嘅款式包括前菜、汤品、沙律、儿童餐、主菜、饮品及甜品,而主菜类加$50就成为套餐,多加咗是日沙律、餐汤及基本餐饮,可额外加钱转为沙冰或特饮。故此,我哋点咗两个主菜,并同样转为套餐。饮品方面就颇多选择,红白餐酒、啤酒、汽水、沙冰、特饮、花茶、特色咖啡,甚至手工啤都有。无花果牛油果沙律由于我哋两个餐,是日沙律就做成一大份,外观更有睇头,而且,唔喺啲田园沙律、杂菜沙律普通嘢,
无花果牛油果沙律

由于我哋两个餐,是日沙律就做成一大份,外观更有睇头,而且,唔喺啲田园沙律、杂菜沙律普通嘢,而喺无花果牛油果沙律,仲要喺有唔少无花果及牛油果,两者都非常好食,此外,个沙律菜底好爽脆,淋上嘅醋汁一食就知煮过,因为浓香啲、杰身啲,好有诚意嘅出品。
蕃茄忌廉汤

餐汤都好出色,咪睇佢好似平平无奇,入口蕃茄味都好清爽,又唔会太酸,口感滑溜细致。伴上意大利香草包,喺小弟其中一款好心水嘅面包,软绵富香草味,真想问佢哋可唔可以添食嘅。
慢煮法式猪鞍扒 $188

睇见「慢煮」就要加分,因为慢煮嘅菜式,好多时喺唔衰得去边,而呢一道慢煮猪鞍扒,卖相坚靓仔,一来件猪鞍裁得大大件,好有睇头,二来煎得带点焦香,外观吸引,再伴有好多薯仔、粟米及西兰花。
慢煮法式猪鞍扒
件猪鞍虽然厚身,但切落好轻易,肉质软腍而有种爽爽哋嘅感觉,淋上烧汁,再沾少少芥末,的确好食。
龙虾忌廉汁海鲜意大利饭 $168

我成日都话,试一家餐厅,意大利饭喺其中一道最易试到师傅功夫嘅菜式,单睇碟饭嘅外观,感觉就好对办,食落去,饭粒既做到湿润,又有种烟韧咬口嘅口感,带微微虾鲜味,煮得恰到好处;而饭内亦有唔少海鲜料,如大虾、鱿鱼、蚬,够晒足料,唯挑剔位喺啲虾质感唔算好爽弹啫。
芒果煎茶花茶 +$12

友人喜欢花茶,所以加钱配一款混合芒果、绿茶、矢车菊、金盏花嘅花茶,原来都喺以一个茶包冲泡,茶色及味道都比较淡,友人话OK啦。
芒果煎茶花茶
榛子鲜奶咖啡 +$12

小弟见转特色咖啡都只喺加$12,饮得过就试试,不过,一睇啲奶泡及𠮶两点咖啡印,就知喺完全机冲,就知唔喺期望𠮶啲,再呷一口,似意大利泡沫咖啡多过喺杯鲜奶咖啡,只可以讲啲豆唔差,当普通嘅咖啡咁饮喺唔错嘅。
榛子鲜奶咖啡
食物方面就觉得好有水准,服务方面亦留下深刻印象,上菜嘅节奏好平均,不急不缓,而落单时会问我哋主菜喺咪一齐食,所以,上主菜时会额外放多两只餐碟,呢啲细节位都睇在眼里
,相信侍应嘅付出,喺有客人会知!