2024-02-11
Cafe通常都系食意粉、all-day breakfast 同甜品,但呢个位于观塘嘅Day One Cafe就竟然有啲keto / low-carb嘅选择,例如翠肉瓜面同埋椰菜花饭,仲有好啱做gym 人士嘅高蛋白质餐💪🏼🤣•🥢 烟三文鱼黑松露炒蛋牛油果酱酸种多士配沙律 $92炒蛋超级滑溜,带少少黑松露味,盖住下面嘅牛油果酱同埋烟三文鱼,原来都几夹🤤 酸种面包比较薄,但都食得出有面粉香~ 旁边嘅生菜沙律睇落好似好dry,但其实都有落少许沙律醋嘅,味道几清新,又无沙律酱咁肥🫢 不过整体有啲细份~•🥢 高蛋白质营养餐 $98180g 慢煮鸡胸、120g 三色螺丝粉、黑醋沙律呢个健康餐系朋友食嘅🤭 鸡胸有简单调味,有啲香草、黑椒同埋甜椒粉~食落都唔会好干好嚡,仲可以点埋黑醋汁一齐食~ 而加埋螺丝粉同沙律,呢个餐够饱肚又有营养😆 •🥢 焙茶鲜奶 $48焙茶味唔算好浓,不过够香,加埋鲜奶嘅味道都好balance,不过如果焙茶味再浓啲就好了🫢•🥢 浓郁开心果巴斯克蛋糕 $68我上两个月嚟食嘅时候,Day One Cafe同Silky Pastry crossover就出咗呢个开心果巴斯克蛋糕🤩 蛋糕
🥢 烟三文鱼黑松露炒蛋牛油果酱酸种多士配沙律 $92
🥢 高蛋白质营养餐 $98
180g 慢煮鸡胸、120g 三色螺丝粉、黑醋沙律
🥢 焙茶鲜奶 $48
🥢 浓郁开心果巴斯克蛋糕 $68
我上两个月嚟食嘅时候,Day One Cafe同Silky Pastry crossover就出咗呢个开心果巴斯克蛋糕🤩 蛋糕分为2部分,下半部分系巴斯克蛋糕,上半部分就系mousse, 两部分嘅开心果味都几出,但唔算好浓,亦都唔会太甜~ 但最大嘅问题系当日嘅巴斯克蛋糕似乎有啲失手,食落好大阵㶶味,应该系巴斯克蛋糕表面𠮶层焗㶶咗🥲