2014-12-19 2687 浏览
曾经经过呢间位于上环既小咖啡室因为店名Cafeine同Caffeine咖啡因相像,不自觉地印在脑海中今次朋友一提之下,印象浮面加上友人系instagram同openrice见到呢间好评如潮,尤其系香蕉面包一款对于中意食香蕉相关食物既我就梗系十分吸引啦想也不想就决定要去一试:^)餐牌简洁易明虽然冇附图片,但并中不少甜品及烤焗食物都有展示出黎(当然系可以室温置放同有盖好啦:^)咖啡室系细间,不过麻雀虽小,五脏俱全咸甜点同饮品都花样多多,满足客人不同口味及需求而且价格十分相宜,甜点徘徊系二三十蚊香蕉面包 $28Totally Overrated/___>听讲呢间既香蕉面包很不错,食物都系足料既热爱香蕉及香蕉制品既我不得不试下!!!!!结果闻名而来,失望而去香蕉香气味道清新自然 可惜既系只有一面既边位稍有焦脆质感却是松散过湿,用叉都难以拮起大块如果佢个名衔叫香蕉蛋糕还比较合理香梨杏仁挞 $32卖相摆盘都有心思,唔系求其一个圆碟上,心思值得加分!梨片不少,而且厚身大块落足料,系香港好少有架啦香梨清甜可口,加热后都没有酸味,水分果汁都仲保留到入口系外稔内爽既,配上绵香既蛋糕馅,质感甚是一致

曾经经过呢间位于上环既小咖啡室
今次朋友一提之下,印象浮面
对于中意食香蕉相关食物既我就梗系十分吸引啦
想也不想就决定要去一试:^)
餐牌简洁易明
虽然冇附图片,但并中不少甜品及烤焗食物都有展示出黎
(当然系可以室温置放同有盖好啦:^)
咖啡室系细间,不过麻雀虽小,五脏俱全
咸甜点同饮品都花样多多,满足客人不同口味及需求
而且价格十分相宜,甜点徘徊系二三十蚊
香蕉面包
香蕉面包 $28

Totally Overrated/___>
听讲呢间既香蕉面包很不错,食物都系足料既
热爱香蕉及香蕉制品既我不得不试下!!!!!
结果闻名而来,失望而去

香蕉香气味道清新自然 可惜既系只有一面既边位稍有焦脆
质感却是松散过湿,用叉都难以拮起大块
如果佢个名衔叫香蕉蛋糕还比较合理
香梨杏仁挞
香梨杏仁挞 $32

卖相摆盘都有心思,唔系求其一个圆碟上,心思值得加分!
梨片不少,而且厚身大块落足料,系香港好少有架啦
香梨清甜可口,加热后都没有酸味,水分果汁都仲保留到
入口系外稔内爽既,配上绵香既蛋糕馅,质感甚是一致
只可惜外层挞底太过厚硬,用叉都拮唔开,而味道亦过淡,略嫌单调
杏桃杏仁切饼
杏桃杏仁切饼 $22

呢个切饼系比较细份既
只系佢好够秤,紥实又烟韧
甜度主要来自杏桃,甜得黎有果香,重点系唔腻唔人工味
饼底系有少许韧身,但可能食唔惯会觉得太黏太硬
杏仁片洒左系面头,薄脆香口,感觉不错
覆盆子云尼拿杏仁蛋糕
覆盆子云尼拿杏仁蛋糕 $24

覆盆子酸中带微甜,唔会过呛过刺激
果香重,味道不会好糖水好人工

只不过杏仁蛋糕太过稔身松散
食落真系好似布甸咁湿咁水咁稔软
感觉系食紧酒浸既杏仁蛋糕,却没有酒香味
再者其甜度十分高,整体黎讲即使有果酸,仍有少许甜腻
题外话/补充资料: 服务就冇咩特别要讲,不过员工围内都融洽和乐,气氛不错 之前食左饱饱既正餐,但因为款底多样又吸引,系度都点左几款甜品 好明显唔系专登负皮扮有主见 最后只可以讲……以性价比黎睇就非常抵食,只系重视质素既话就可以另觅真爱了 另外,听闻呢间既咸点会比较好食
  • 杏桃杏仁切饼