2019-02-23
之前行过已经好想食Lifetastic,但成日都冇时间,今日终于抽到时间去食了😀间野系尖沙咀弥敦道100号The One4楼,网上见到佢地既蛋糕系用打碎既杏仁代替面粉,所以gluten-free (无麸质),会比较健康 今次我都系冲西瓜草莓蛋糕而来的,店员话佢地系用马来西亚既西瓜,所以西瓜唔会受到气候既影响,一年365日都系咁鲜甜~里面既装修好靓好时尚,完全系女士们既打卡热点仲有靓靓既情侣坐佢地既餐具都以金色为主见佢meun有Cake Set for Two$248,可拣4件蛋糕加每位一杯餐茶~计番条数都系Cake Set比散点化算得多,仲可以试多4件唔同种类既Cake,就一于拣Cake Set~蛋糕我地就拣左以下4款西瓜草莓蛋糕班兰紫糯米蛋糕无花果芝士竹炭蛋糕栗子蛋糕上枱嗱上枱嗱,卖相好靓呀,蛋糕放埋一齐,色彩缤纷,非常吸晴Watermelon Strawberry Cake西瓜草莓蛋糕佢有几层Layer的分别有Pistachios 开心果Rose Petals 玫瑰花瓣Strawberries草莓Rose Scented Cream 玫瑰忌廉Watermelon 西瓜Almond杏
里面既装修好靓好时尚,
完全系女士们既打卡热点
仲有靓靓既情侣坐
佢地既餐具都以金色为主
见佢meun有Cake Set for Two$248,
可拣4件蛋糕加每位一杯餐茶~
计番条数都系Cake Set比散点化算得多,
仲可以试多4件唔同种类既Cake,
就一于拣Cake Set~
蛋糕我地就拣左以下4款
栗子蛋糕
上枱嗱上枱嗱,卖相好靓呀,蛋糕放埋一齐,色彩缤纷,非常吸晴
Watermelon Strawberry Cake
佢有几层Layer的
分别有Pistachios 开心果
Rose Petals 玫瑰花瓣
Strawberries草莓
Rose Scented Cream 玫瑰忌廉
Watermelon 西瓜
Almond杏仁
果然系真材实料,西瓜爽甜,食到好香玫瑰花味,仲有啖啖杏仁碎,口感十足,难怪系镇店之宝 果然冇令我失望
西瓜草莓蛋糕
店员仲话佢地d货源系按季节调整的,例如夏天会用来自美国既草莓,冬天就会用来自韩国既草莓,所以无论咩季节食用都保持水准~
Pandan Black Rice Layer Cake
Pandan 班兰
Black Rice 紫糯米
Coconut 椰丝
Almond Flour 杏仁粉
小妹一向好喜欢班兰味,
班兰同Coconut简直系完美既组合
班兰同椰香味重,但又不会过甜,好好味~
而且里面既紫糯米份量不多,所以唔驶担心会好饱肚
班兰紫糯米蛋糕
Fig & Cheese Charcoal Layer Cake
无花果芝士竹炭蛋糕
蛋糕用左新鲜既无花果,
竹炭杏仁和忌廉芝士乳酪去整
无花果味道鲜甜,芝士味浓,乳酪酸甜酸甜,
好开胃,估唔到又几好味wor~
不过都系西瓜草莓好吃d
Chestnut Layer Cake
Fresh Cream 鲜忌廉
Almond 杏仁
Chestnut 栗子
呢个都系啖啖杏仁碎,面头同中间都有栗子
如相对之前3款cake,栗子就会显得普通d,
但味道都系属于好食既~
饮品我地叫左
French Chocolate
法国朱古力鲜奶
呢杯卖相好靓,面头有拉花图案
至于味道方面,朱古力较为啖左少少,
鲜奶味较出~
Earl Grey
英伦伯爵茶
味道正常,冇特别~
服务员有善,会主动介绍d蛋糕比客人
我又对蛋糕多了些认识了,thx~
虽蛋糕价钱不低,但叫做性价比高,
因为佢地d生果有一定水准既保证~