2021-01-02
上星期踩单车去蓝地,揾间cafe坐下。入去想问下个平台可唔可以以摆单车,我野都未讲员工就剩系讲一句:无位。就无再招呼我地。咁咪自己再问摆唔摆得啰,知道摆得咪等下啰。咁有人走咗,等咗两三分钟就执野,又系无招呼过,抹完台请坐都无句,落单又无讲点落。去到柜枱落单。男仔明明见到我想落单佢又扮睇唔到,继续做自己野,之后老板见到,又再叫老板娘落单。落完又等啦。饮品价钱贵,细杯,americano 得少少酸味……好淡。牛角包就ok,不过有馅嘅包同意粉就……自己上网睇下相先决定嗌唔嗌啦。最深刻嘅系,门口有一对情侣等位。老细今次连无位都无讲过,情侣就一直系度等,但明明老板娘就睇到,因为佢俾牛角包我而我坐正门口……结果情侣等咗接近十分钟,我相信系嬲爆爆咁走咗……仲有一件事,因为果日太阳好大,我坐正门口好热,于是自行落窗廉(唔通等老细发现我流汗咩)。过咗一阵,老细见个廉甩咗,就想收返佢,我就话刚刚太热所以我打开咗。佢:咁好天就吸收多啲维他命D喇!其实呢,都可以问咗客人意愿先嘅。有时啲嘢唔系净系做过服务业嘅先知点做,而系当自己系客人时会想受到点样嘅对待。即使间舖系你自己嘅或者你根本唔忧做都好啦,你都想生意好啲
咁咪自己再问摆唔摆得啰,知道摆得咪等下啰。
去到柜枱落单。
有时啲嘢唔系净系做过服务业嘅先知点做,而系当自己系客人时会想受到点样嘅对待。即使间舖系你自己嘅或者你根本唔忧做都好啦,你都想生意好啲啦,系咪?咁你就应该留意下自己有啲咩可以进步。
黄店?好自为之啦 。