2020-02-28 65 浏览
#cassiegotst-瘦编今日跟住朋友揾食,揾到间名人饭堂!唔知大家有无睇过鼎爷嘅烹饪节目《阿爷厨房》,今次鼎爷同人气烧鹅专门店「棋哥」,合作卖烧鹅,系西九戏曲中心开设鼎尚棋哥烧鹅汤馆,实行卖烧鹅、靓汤。🍲-点餐嘅时候伙记介绍依度嘅私房靓汤,话汤水当中的用料,药材、鸡肉、猪骨,配方都是鼎爷亲自监制!我就拣左羊肚菌螺头炖鸡汤同花旗参炖乌汤,非常足料好滋润。另外仲叫左荔枝柴烧鹅饭同玫瑰豉油鸡饭。当然要食下招牌荔枝柴烧鹅啦,果然水准不错,带有淡淡烟薰香。烧鹅都是以符合5斤4両的鹅乸为主,每晚从自家鹅场运来,翌日在店内即烧,啖啖鹅香。一齐长下知识先,点解要挑选鹅乸?店员解释系因为鹅乸的脂肪比例较鹅公出色,肉质亦较嫩滑。🥓-另外玫瑰豉油鸡饭送上嘅系鸡髀部份,肉质好嫩滑。而食得烧味当然要叫翻碟蜜汁叉烧啦,一咬落就知道系半肥瘦叉烧,充满肉汁,绝对有黯然销魂嘅感觉!临走前仲见门口有部迷你雪柜,最后试咗支樽仔港式奶茶,好有特色,餐厅的设计都大走怀旧茶餐厅风格,深木色枱椅、水磨石地砖,好有香港情怀。🇭🇰-味道评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食评分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 回购评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡
#cassiegotst
味道评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食评分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回购评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡ 鼎尚棋哥烧鹅汤馆 (尖沙咀)
📍 尖沙咀柯士甸道西88号戏曲中心地下GF-05舖
(戏曲中心前往方法: 由香港西九龙站G出口步行约需2分钟 由港铁柯士甸站F出口经行人隧道步行约需5 分钟。)
IG: cassiecwy/ cassiegetfat