2015-08-09
睇新闻先至知道原来7月21号系英国王子乔治BB既两岁生日。今日我就同友人嚟到英国皇室御厨Carolyn Robb创办嘅餐厅,试食佢哋嘅下午茶,听讲william同kate结婚时候用嘅结婚蛋糕都系创办人所整架一踏入餐厅已经感受到英伦气氛,英国国旗呀、古典格仔地板同古典花花餐具。我地叫左呢个tea set for 2 ($280),超平。3层上既,见到即刻心心眼,港女自拍一番第一层系English Scones,有原味同提子味。Scones微暖既,细细个,衬埋既系cream cheese同jam,佢个jam甜度不高,反而带有玫瑰花香味,几特别,不过我钟意clotted cream多过酸酸地既cream cheese,奶味重d始终好似岩channel D第二层系咸点,有炸虾多士 ,不过好似食唔到个多士,得件上左浆既虾,但炸得干身,少油唔腻,good!鸭肝车厘软包,麻麻地,好似jelly,无咩味。黑松露鸡蛋酥皮挞系最好,酥皮挞脆身同薄,沙律酱鸡蛋加左黑松露,氛香扑鼻!最底层系精选英式西饼,睇落唔起眼,好似MAXXIM几蚊鸡货式咁,但全部糕身够moist,而且配上果酸既酱夹!$154一人我觉得h
一踏入餐厅已经感受到英伦气氛,英国国旗呀、古典格仔地板同古典花花餐具。 我地叫左呢个tea set for 2 ($280),超平。 3层上既,见到即刻心心眼,港女自拍一番 第一层系English Scones,有原味同提子味。Scones微暖既,细细个,衬埋既系cream cheese同jam,佢个jam甜度不高,反而带有玫瑰花香味,几特别,不过我钟意clotted cream多过酸酸地既cream cheese,奶味重d始终好似岩channel D 第二层系咸点,有炸虾多士 ,不过好似食唔到个多士,得件上左浆既虾,但炸得干身,少油唔腻,good!
鸭肝车厘软包,麻麻地,好似jelly,无咩味。黑松露鸡蛋酥皮挞系最好,酥皮挞脆身同薄,沙律酱鸡蛋加左黑松露,氛香扑鼻! 最底层系精选英式西饼,睇落唔起眼,好似MAXXIM几蚊鸡货式咁,但全部糕身够moist,而且配上果酸既酱夹!
$154一人我觉得hea谈一下午好超值!