2016-12-15
今晚难得同旧朋友聚旧,而朋友又住系大埔,佢就提议不如试下呢间韩国特色小店。店舖细细间,由韩国人主理。我地去到既时候尚早,所以都冇咩人。但转眼间都坐满人,仲有唔少人叫外卖添。Menu选择唔算多,但胜在价钱平。落单时只需讲每款食物既代号就可以,唔识韩文都唔怕沟通唔到啦! 呢度既食物都系即叫即做,等左大约10-15分钟左右,同朋友倾下计,食物好快就送上。The Cha:rm 韩式拌饭 $55我地选择左呢度既招牌韩式拌饭。呢个特式拌饭材料好丰富,有牛肉,脆皮肠,紫菜,蛋,粟米粒等等。酱汁甜甜地,捞埋所有配料一齐食好好味。泡菜芝士薯条 $35薯条真系好重薯仔味,够哂新鲜。芝士加泡菜呢个配搭已经几新鲜,仲有酸忌廉,加上薯条岩岩炸起即食,特别惹味。呢个价钱黎讲都好抵食,份量几多。韩式辣酱芥末炸鸡 $78蜂蜜牛油炸鸡 $108朋友好中意食炸鸡,于是我地就叫左两个口味既炸鸡试下。值得一提系呢度用既系无骨炸鸡,岩哂我啖啖肉。鸡件炸得刚刚好,外面只得一层薄薄既鸡皮,炸得香脆,里面鸡肉又够嫩滑。 蜂蜜牛油配上柠檬汁,食落唔会感觉好油。味道亦配合刚好,呢个真系必食推介。至于韩式甜辣酱加芥末炸鸡,酸酸甜甜几好味,
The Cha:rm 韩式拌饭 $55
蜂蜜牛油炸鸡 $108
朋友好中意食炸鸡,于是我地就叫左两个口味既炸鸡试下。
至于韩式甜辣酱加芥末炸鸡,酸酸甜甜几好味,食食下已经清哂。呢个仲配有年糕,烟烟韧韧,好有口感。
呢度既炸鸡做得非常出色,黎得呢度一定要试!
食炸鸡当然要配埋杯lemon ade啦,酸酸甜甜,完全可以解哂啲油腻感。
而且都好大杯 我同朋友两个人share一杯 呢个价钱真系好抵饮。
我同朋友都系绿茶爱好者,一见到呢个济洲绿茶雪山已经心心眼。
虽然已经好饱,但系都俾呢个甜品吸引住,最后都系决定一试。
果然冇令我地失望,绿茶味道香浓,唔会太甜。
绿茶甘香再加上红豆,味道配合得唔错。