2014-02-20
做冬唔想迫又唔想谂, 就最好叫盆菜食, 虽然系大什会放埋一齐, 但一齐摷下抢下都好好玩架~ 可能好多人都系咁谂, 所以见佢都有好多order, 我地都等咗一排先论到招呼我地~我都系第一次食大家乐D盆菜, 通常都系食出面专做盆菜果D舖头, 好似专业D咁, 但其实间间都系咁上下, 主打都系果几味, 永远都系白萝卜、鱼蛋、猪皮、芋头呢d平嘢垫底, 中间又系例牌有冬菇、支竹、腩肉, 然后面头都系虾同烧味果类, 比较特别系有个福袋, 当然如果你叫d贵嘢, 就会有饱鱼、海参、花胶等, 视乎你叫边款, 但佢呢度只有大同细, 细的系4-6人, 大的系10-12人, 但大果个d嘢贵价少少, 虽然想食大果个, 但我地得5个人, 唯有order细果个啦~ 叫做有唔知鹅掌定鸭脚, 但唔明点解得3只? 其余大部份都有6只/粒, 连虾同蚝豉都有6只, 唯独佢只得3只, 但其实鹅掌或都鸭脚都唔系好贵啫, 如果6个人, 个个都想食, 咁咪真系要争?其实食过咁多间盆菜, 度度都系差不多, 系睇下调味果度, 今次大家乐呢个就比较咸咗少少, 如果嚟捞饭就啱, 斋食就会觉得重味咗~ 不过以三百几蚊的价钱, 算系咁上下货色~