2018-08-10
Check-in taipei最吸引我并唔系门口「我爱台妹」嘅牌,而系窗口放满一支支台湾啤酒。我哋好好彩,七点左右已经入座,到七点半嘅时候店外已经大排长龙。一般嘅台湾餐厅无论环境和装修都较适合多人聚餐或普通饭局,但我认为check-in taipei走嘅路线偏向浪漫,佢哋设有吧枱座位,而且灯光幽暗,婆颇适合情侣进行晚餐。最先上菜既菜式就已经充满非常邪恶嘅芝士啦!一生第一次尝到铁锅蛋饼,酥脆嘅蛋饼加上芝士当然无得输!食台湾菜当然不能不叫卤肉饭,check-in taipei采用嘅卤肉系系我女朋友钟意嘅半肥瘦,有入口即溶嘅感觉,酱汁甜咸适中,但个人黎讲略嫌太少汁。Check-in taipei嘅甜不辣有两款,分别系鱼肉同墨鱼,鱼肉做嘅平时食得多,味道差不多,但墨鱼做的更加弹牙,入面亦见到一粒粒嘅墨鱼,证明用料十足。窝夫同盐酥鸡看似毫不相关,但餐厅将两者放在一起,味道却出乎意料的配合。上面系香脆嘅盐酥鸡,配上酸酸甜甜嘅菠萝粒同迷你格仔饼,味道更加平衡,卖相亦非常高级。酥炸排骨嘅下面有卤肉,捞面一流。排骨炸得皮脆,肉嫩多汁,分量十足。珍珠奶茶灯泡造型非常突出,而且独立放系一个装住冰块嘅碗内,奶
牵丝芝士酥皮蛋卷
卤肉饭配糖心蛋
手作黑白配甜不辣
窝夫盐酥鸡
酥炸排骨干拌意面
珍珠奶茶灯泡造型非常突出,而且独立放系一个装住冰块嘅碗内,奶茶不会因冰块溶化而变淡,奶茶非常浓滑,珍珠亦非常弹牙。
灯泡珍珠奶茶
餐厅系餐牌设计亦花尽心思,图文并茂,好过一般餐厅嘅餐牌水蛇春咁list落去。佢哋cocktail同shot 既名称非常调皮,可惜自己昨天饮得太多,今日无暇品尝,但我有藉口同我女友再嚟多次check-in taipei!