2025-01-31
哗‼️呢排Sky100 101楼既新派中菜点心馆晏昼点心做紧半价优惠‼️小妹一收到风就即刻带住屋企人上去试吓🤩 一边望住个无敌维港海景,一边叹住精致点心,呢个下午chill到爆🤩我地食左:⬇️⬇️✨海龙皇羹✨个羮鲜味浓稠又重料❣️每啖都食到唔少花胶、虾肉、海参..等等既高级配料,满满海洋🌊风味,正👍🏻✨豆酱焗青龙趸✨青龙趸嫩滑厚身既肉质+ Q弹重胶质既鱼皮再加上控制得好好既熟度,已经接近无懈可击;有埋咸香豆酱去突出鱼既鲜味,直头完美丫😍✨龙虾燕窝金鱼饺✨金鱼造型相当可爱,睇到真系会唔舍得食🤣佢个皮仲要好薄,入面个d龙虾馅若隐若现咁超级诱人‼️食落虾香四溢,鲜味十足,加埋个燕窝汤羹,高贵矜贵又唔贵,必食🤩✨佛跳墙汤饺✨汤头鲜甜浓郁,入面装住粒又大又丰🈵️既饺🥟,薄薄既饺皮包住满满既馅,每啖都食到劲多料,大满足🎉✨荀尖鲜虾饺✨晶莹剔透既虾饺皮烟烟韧韧又够薄,包住满满鲜虾肉同爽口荀尖,口感好丰富🫰🏻✨鲜虾蟹籽烧卖✨面头有大大只既鲜虾、蟹籽同金箔,低调奢华又吸睛🙌🏻✨豉汁辣椒蒸日本凤爪✨肥嘟嘟既凤爪肉好厚,蒸到软糯入味,劲易脱骨,冇牙都食得🤣✨香煎萝卜糕✨腊味几足,而且煎嘅火候控制得好好,金黄色既色泽同外脆
我地食左:⬇️⬇️
✨海龙皇羹✨
✨豆酱焗青龙趸✨
✨龙虾燕窝金鱼饺✨
金鱼造型相当可爱,睇到真系会唔舍得食🤣
✨佛跳墙汤饺✨
✨荀尖鲜虾饺✨
✨鲜虾蟹籽烧卖✨
面头有大大只既鲜虾、蟹籽同金箔,低调奢华又吸睛🙌🏻
✨豉汁辣椒蒸日本凤爪✨
肥嘟嘟既凤爪肉好厚,蒸到软糯入味,劲易脱骨,冇牙都食得🤣
✨香煎萝卜糕✨
腊味几足,而且煎嘅火候控制得好好,金黄色既色泽同外脆内软既口感完全系冇得输‼️
✨香煎大头菜鲮鱼饼✨
煎到好脆既鲮鱼饼鲜而不腥,点埋个特制蚬蚧汁,香口又惹味🤞🏻
✨樱花千丝酥✨
炸到金黄酥脆既千丝酥层次分明,入面包裹住超多又软又糯既萝卜丝,入口酥糯兼备、咸中带甜,出色‼️
✨梅菜叉烧肠粉✨
加入左梅菜既叉烧肠粉,梅香同蜜香碰撞出意想不到嘅美味,令人好有惊喜🩷
✨芋蓉炖鲜奶✨
呢份炖奶奶香浓郁又够滑溜,同面层满满甜香幼滑既芋蓉感觉好夹,食起上梨又绵又滑,唔会好甜,超啱我哋口味❣️
✨荔枝石榴露✨
荔枝同石榴既原味分别都好特出,酸酸甜甜咁,解腻一流🤘🏻
🟠闽粤轩
📍尖沙咀柯士甸道西1号环球贸易广场101楼C号舖