2025-01-01 20933 浏览
2025年的第一天帶屋企人來到ICC 101樓的SKY DINING飲茶,餐廳有落地大玻璃,景觀十分開揚,一邊望住維港靚景,一邊享受美食,人生一大樂事🥰✨午市套餐 ($438/位 兩位起)套餐有齊點心、湯、魚、雞、飯和甜品,物超所值!🥟翡翠帶子餃綠色的餃皮好吸引!餃皮夠晒薄,滿滿帶子餡料,菜苗細嫩,口感十足!🦐櫻花蝦千絲酥千絲酥即叫即做,上枱熱辣辣,蘿蔔絲口感濕潤,外脆內軟,完全無油膩感!🦀鮮蝦蟹籽燒賣好大粒嘅燒賣皇,師傅精巧手藝,黃金比例嘅濃郁內餡,鮮蝦蟹籽鮮香而且嫩彈飽滿!🐷胡椒豬肚湯湯頭清香濃郁,既有豬肚的嫩滑口感,也有鹹菜的酸爽和胡椒的微辣,最適合在寒冷❄️的冬天驅寒暖胃 。🐟豆醬焗青龍躉龍躉大件又厚肉,肉質嫩滑,口感爽彈,唔會有太多骨,用豆醬烹調更惹味!🐥閩粵泉水雞嚴選肉質緊實泉水雞,外皮爽彈,肉質鮮甜多汁,充分保留雞汁味道!🍚潮州陳年老菜脯炒飯炒飯粒粒分明,色澤吸引,用上潮州陳年老菜脯令鹹香味道更突出,幾飽都食晒!🥛銀杏芋蓉燉鮮奶燉鮮奶口感滑溜,奶味濃郁,面層放上一薄層非常的芋泥蓉,食落口感綿密,呢餐真係勁滿足!

✨午市套餐 ($438/位 兩位起)

套餐有齊點心、湯、魚、雞、飯和甜品,物超所值!

🥟翡翠帶子餃

🐥閩粵泉水雞

🍚潮州陳年老菜脯炒飯

🥛銀杏芋蓉燉鮮奶

2024-12-29 18839 浏览
在高空飽覽著維港景色,一邊茗茶一邊吃中菜,慢慢用餐既寫意又享受欵。來到環球貿易廣場新開de【閩粵軒】,從九龍站經圓方過去,不用10分鐘就到☺️。新派優雅裝修環境舒適,用的是落地大玻璃,可以一望無盡維港景色呈現眼前。這裡還有多個不同大小包房,可以大班朋友一起聚餐🙈。-午市套餐 HKD$438/位這裡以2位起用餐,由前菜吃到甜品,6道菜慢慢吃吃到飽。食物包括:翡翠帶子餃、櫻花蝦千絲酥、鮮蝦蟹籽燒賣、胡椒豬肚湯、豆醬焗青龍躉、閩粤泉水雞、潮州陳年老菜脯炒飯及銀杏芋蓉燉鮮奶。-翡翠帶子餃|櫻花蝦千絲酥|鮮蝦蟹籽燒賣用了白色3格碟子裝著,點心賣相精緻,帶子餃晶瑩剔透的賣相相,口感煙韌軟糯,肉質爽口皇韮菜味。千絲酥外脆內軟,蘿蔔味道香甜,跟櫻花蝦味道挺配合。燒賣相件味道挺香,蝦肉肉質鮮味爽口。-胡椒豬肚湯熱辣辣原盅上,打開的味道挺香的,奶白色的顏色用料豐富。湯頭味道香濃,散發著香濃胡椒味。酸菜爽脆開胃,豬肚大件有嚼感。-豆醬焗青龍躉金黃色的賣相吸引,,而且味道挺香的,魚肉大件厚身。外層酥脆不會感覺油膩,啖啖肉肉質鮮嫰。醬味香濃惹味,這個挺好下飯的。-閩粤泉水雞簡單調味製作,不用太多調味,就吃得到雞肉

午市套餐 HKD$438/位

翡翠帶子餃|櫻花蝦千絲酥|鮮蝦蟹籽燒賣

胡椒豬肚湯

酸菜爽脆開胃,豬肚大件有嚼感。

豆醬焗青龍躉

醬味香濃惹味,這個挺好下飯的。

閩粤泉水雞
簡單調味製作,不用太多調味,就吃得到雞肉鮮味欵。這個一份3件份量,雞皮爽脆不肥膩,雞肉肉嫰滑不會感覺韌。

潮州陳年老菜脯炒飯
用老菜脯製作味道挺香的,炒飯色澤深色,份量不過不失,味道香濃微咸。炒飯賣相油潤,質地粒粒分明,整體口感豐富。

銀杏芋蓉燉鮮奶
飯後來個甜品,為這頓飯劃上句點,甜品簡單賣相沒有花巧裝飾。燉鮮奶奶味香濃,是滑溜溜的質感,甜而不膩的味道感覺可以。
2024-12-27
午餐
聖誕假期帶媽媽去ICC 101樓的閩粵軒享受一頓精緻午市套餐; 來到101樓的SKY DINING , 在高空俯瞰維港景色, 景觀真係無懈可擊!午市套餐$438/位,套餐需兩位起,真係非常值得一試!🥟 翡翠帶子餃: 皮薄餡多,咬下去啖啖帶子肉,清新鮮美,唇齒留香 🌸 櫻花蝦千絲酥: 櫻花蝦帶出淡淡海鮮味,外脆內軟,咬下去有層次感 🦐 鮮蝦蟹籽燒賣: 鮮蝦與蟹籽鮮味十足;  肉質鮮嫩,蟹籽帶出咸香! 🍲 胡椒豬肚湯: 胡椒香氣撲鼻,湯底濃郁; 豬肚軟滑,暖胃之選! 🐟 豆醬焗青龍躉: 青龍躉焗得恰到好處, 肉質嫩滑, 口感彈牙; 豆醬嘅鹹香配合魚肉鮮味,太好吃了! 🐔 閩粵泉水雞: 泉水雞鮮味滿,保留原汁原味,  走地雞肉質扎實,搭配特製醬汁份外滋味! 🍚 潮州陳年老菜薦炒飯:  陳年老菜的香味融入米飯,炒得香口; 米飯粒粒分明,飽肚又好吃! 🥥 銀杏芋蓉燉鮮奶:  以銀杏的清香作為點綴, 芋蓉滑順,燉奶甜而不膩! 閩粵軒📍柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖

閩粵軒
📍柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖
好少專登要寫評論但係太失望了,一入餐廳已經畀影響食飯心情.留位嘅時候講咗話要窗口位,明白會盡量安排.已經預早到達餐廳被安排先入,當時起碼一半仲係空枱,但係被安排靠牆位置.問其中一位中年男嘅侍應佢話要同出面嘅人確認叫我出去問.行左出去reception嗰邊,個後生圓面個女仔話窗口位係'random安排'.之後有男同事再幫忙確認話係按照預留時間抱歉今日未能夠安排窗邊位置.未能夠安排窗邊位置理解,但係唔明當時reception答係random安排. 唔知貴店既安排政策係點,服務態度未如理想。蝦多士同蟹子盒係幾好食其他就一般般.

蝦多士同蟹子盒係幾好食其他就一般般.

6天前 0 浏览
食物味道可以,賣相都OK,燕窩金魚餃有啲鹹,兩碟腸粉都係凍咗,服務態度都幾好,但有啲點心有些係暖嘅,只有炸物係熱,和牛炒飯,只係一般般和味精有點多,蝦餃跟其他酒樓差不多,而且個皮有點厚,大部份點心都冇想像中咁特別,環境係比較特別
2025-02-13
2025-02-11 0 浏览
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑴𝒊𝒏 𝒀𝒖𝒆 𝑿𝒖𝒂𝒏🥢𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐼𝐶𝐶 , 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐶ℎ𝑖𝑛𝑒𝑠𝑒𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎 📸:✨龍蝦燕窩金魚餃🐟 | 佛跳牆湯餃✨ $168 | $138𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 🦞| 𝘋𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘚𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘋𝘶𝘮𝘱𝘭𝘪𝘯𝘨𝘴🥟✨筍尖鮮蝦餃🦐 | 松露羊肚菌餃🍄‍🟫$30(件)|$24(件)𝑆𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒𝑑 𝑆ℎ𝑟𝑖𝑚𝑝 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 | 𝐽𝑎𝑑𝑒 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠✨翡翠帶子餃☘️| 酸辣海鮮小籠包🥟$24 (件)|$24(件)𝑆𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒𝑑 𝐻𝑜𝑡 & 𝑆𝑜𝑢𝑟 𝑀𝑖𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑃𝑜𝑟𝑘 | 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚𝑠 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠✨欖仁沖繩黑糖馬拉糕🍬 $68 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒𝑑 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑆𝑢𝑔𝑎𝑟 𝑆𝑝𝑜𝑛𝑔𝑒 𝐶𝑎𝑘𝑒𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙎𝙥𝙚𝙘𝙖𝙞𝙡: ✨海皇瑤柱羹 🍲$268 𝐵𝑟𝑎𝑖𝑠𝑒𝑑 𝐷𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑆𝑜𝑢𝑝✨澳洲上湯龍蝦伊麵 🦞$900𝐵𝑟𝑎𝑖𝑠𝑒𝑑 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐸-𝑓𝑢 𝑁𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩:✨荔枝石榴露🥣
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐼𝐶𝐶 , 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐶ℎ𝑖𝑛𝑒𝑠𝑒

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩:
✨荔枝石榴露🥣 $78
𝐿𝑦𝑐ℎ𝑒𝑒 & 𝐺𝑢𝑎𝑣𝑎 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡𝑒𝑛𝑒𝑑 𝑆𝑜𝑢𝑝

✨雲海杏仁茶 🍮$78
𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡𝑒𝑑 𝐴𝑙𝑚𝑜𝑛𝑑 𝑇𝑒𝑎 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐸𝑔𝑔 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒

🥡閩粵軒🥢
ICC 101樓精緻粵菜✨ 飽覽維港海景🌃以平民價錢就可以享受同天龍軒同框既視野景色😎在食物方面🍴每道都匠心設計👨‍🍳精緻無比👍最近餐廳仲推出左半價優惠(二月底)😋性價比極高🫡

✨推薦
🦞龍蝦燕窩金魚餃🎣
餃子外皮晶瑩剔透✨紅白相間既龍蝦肉色彩鮮明😎令金魚餃栩栩如生🐟碟內鋪滿燕窩😋象徵流水🏞️特別有詩意😎在口感方面遠超一般既蝦餃🦐龍蝦肉質紮實彈牙🦞淡淡肉之餘✨鮮味十足👍

💫佛跳牆湯餃🥟
經典粵菜代表🥢湯餃外皮軟滑🫠內餡包左各種海鮮🎏充滿濃郁湯汁🤌

🍄松露羊肚菌餃🍄‍🟫
融合左珍貴既松露✨同細膩既羊肚菌🍄餃子外皮一樣晶凝通透👍 內部多種餡料一眼可見🥹味道層次友複雜🤓松露味濃稠🥳絕對係點心中既黑珍珠🔮
2025-02-06 2644 浏览
新春上101樓食開年飯🥳同層波士廳新春有限時,所以改去閩粵軒,訂位時話冇限時間,不過到訪前兩日先通知限時1.5小時😟 餐廳景觀一流,加上天朗氣清,可清楚俯瞰維港兩岸景色👍🏽 酸辣小籠包偏辣,皮薄多汁👍🏽 梅菜叉燒腸粉都不錯👍🏽 生煎和牛包底部以煙燻,但口感味道略為普通📍閩粵軒 尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖#尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hk
新春上101樓食開年飯🥳

餐廳景觀一流,加上天朗氣清,可清楚俯瞰維港兩岸景色👍🏽

酸辣小籠包偏辣,皮薄多汁👍🏽
梅菜叉燒腸粉都不錯👍🏽
生煎和牛包底部以煙燻,但口感味道略為普通

📍閩粵軒
尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖

庆祝纪念
团年饭
望住咁靚既景色食點心真係第一次! 搭𨋢上101樓果時,真係爭啲以為自己去左日本旅行🥰,今日天朗氣清,望得特別遠,加上呢度樓底高,座位闊落,坐得好舒服;而家到2月尾仲有午市半價點心優惠,新年約親戚係呢度食餐飯都幾好,點心都有齊鮑蔘翅肚,盡顯奢華,同親戚食佢地一定鍾意🤩蒸類點心特別推介燕窩金魚餃,造型好可愛🫶,外皮晶瑩剔透,帶點煙韌口感,啖啖燕窩滋補養身;佛跳牆湯餃湯甜唔洗講,用料上乘,魚翅、鮑魚粒,每啖都令人回味👏;松露羊肚菌餃,皮薄餡靚,味道濃厚,真係出面食唔到嘅味道!! 喜愛清甜味道嘅可以試下翡翠帶子餃,帶子帶出嘅鮮甜味道調較得岩岩好🤤煎炸類點心特別推介櫻花蝦千絲酥,酥脆唔油,咬落出滲出櫻花蝦清香;鱈魚窩夫卷都炸得幾出色,脆中有鮮,入面有鮮蝦及滑溜鱈魚😚;魚子蟹盒咬開有絲絲蟹肉,上面有魚子同金箔,簡直係deluxe享受;仲有MVP生煎和牛包,外皮半白半黑,下面用鼠尾草煙燻住,一食落去不得了,和牛本身已經鮮嫩可口,加埋鼠尾草煙燻味更加能夠帶出和牛嘅香濃肉味,味道充滿驚喜😋,仲有最後嘅甜品,楊枝甘露同荔枝石榴露都相當有誠意,特別係荔枝石榴露加入左石榴同蕃石榴果肉,口感絲滑細膩又帶點果肉咬

煎炸類點心特別推介櫻花蝦千絲酥,酥脆唔油,咬落出滲出櫻花蝦清香;鱈魚窩夫卷都炸得幾出色,脆中有鮮,入面有鮮蝦及滑溜鱈魚😚;魚子蟹盒咬開有絲絲蟹肉,上面有魚子同金箔,簡直係deluxe享受;仲有MVP生煎和牛包,外皮半白半黑,下面用鼠尾草煙燻住,一食落去不得了,和牛本身已經鮮嫩可口,加埋鼠尾草煙燻味更加能夠帶出和牛嘅香濃肉味,味道充滿驚喜😋,仲有最後嘅甜品,楊枝甘露同荔枝石榴露都相當有誠意,特別係荔枝石榴露加入左石榴同蕃石榴果肉,口感絲滑細膩又帶點果肉咬口,啖啖果香清新解膩💯

2025-01-25
午餐
新年最啱食中菜喇,今次就嚟咗ICC 101樓新開張嘅《閩粵軒》飲茶🫖🥰 呢度有靚靚高空景色,仲有超精緻嘅食物,超適合一家人嚟食🥳👑 龍蝦燕窩金魚餃呢隻龍蝦燕窩餃有金魚形狀,又靚又好意頭,我哋每人都叫咗一隻😋 裏面有餡料中超多添🥳👑 佛跳牆湯餃呢隻佛跳牆湯餃更誇張!超級大隻,餡料高質,而且湯汁香濃滋補,過年必食🥳🐮 生煎和牛包和牛包都係呢度嘅特色之一!佢半黑半白,香脆又多肉😋🧁 鮮蝦蟹籽燒賣🥟 松露羊肚菌餃🐠 星斑石榴粉果🐷 欖角蒸伊比利亞豬排骨🫔 鱈魚窩夫春卷🌮 蜂巢芋角🍤 黃金蝦多士🌯 鮮蝦玉帶腸粉🥯 閩南五香 拼炸菜粿🍄 野菌湯鮮竹卷🍘 香煎大頭菜鯪魚餅🍰 欖仁沖繩黑糖馬拉糕我哋仲叫咗好多點心,點心外貌夠晒精緻,份量又多,仲可以按人頭自己逐件叫,好貼心💕👑 甜品最後我哋仲每人叫咗個甜品,芋蓉燉鮮奶、荔枝石榴露、楊枝甘露,三款都好好味🤤!閩粵軒 @minyuexuanhk 📍尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖

👑 龍蝦燕窩金魚餃

👑 佛跳牆湯餃

🐮 生煎和牛包
和牛包都係呢度嘅特色之一!佢半黑半白,香脆又多肉😋

🧁 鮮蝦蟹籽燒賣

👑 甜品

閩粵軒 @minyuexuanhk
📍尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖
2025-02-03 2730 浏览
位於圓方101樓的閩粵軒,可以180度俯瞰香港璀璨美景,高空感覺令人讚嘆!🤩🔸龍蝦燕窩金魚餃餃子外形如金魚,十分可愛☺️餃子皮薄透,裡面的龍蝦和燕窩的鮮味融合得恰到好處,口感滑嫩,咀嚼時能感受到海味的鮮美🔸鱈魚窩夫春卷春卷外皮酥脆,裡面包裹著鮮嫩的鱈魚,口感非常出色。搭配埋芥末醬,為整道菜增添了層次感,讓人忍不住想再來一份😋🔸流金流沙包包子表面金黃,內餡流沙的口感極佳。輕輕咬開,鹹蛋黃的香氣撲面而來😍😍甜中帶鹹,恰到好處,讓人難以抗拒。🔸春風得意水網腸水網腸的口感滑嫩,搭配的醬汁恰到好處,讓整道菜充滿了春天的氣息🍃🔸 松露羊肚菌餃這道餃子融合了松露的香氣和羊肚菌的鮮味,十分獨特。餃子皮薄透,內餡豐富,口感順滑🔸 筍尖鮮蝦餃蝦餃的餡料新鮮可口,筍尖的加入更為這道菜增添了脆感。每一口都是海鮮的鮮美與筍子的清脆,十分美味。🔸 佛跳牆湯餃湯底非常鮮甜 ,餃子很有嚼勁,內餡豐富,讓人感受到傳統中菜的精髓。🔸 星斑石榴粉果這道粉果色澤鮮艷,口感獨特,石榴的酸甜與粉果的柔軟非常搭配,讓人驚喜。🔸 生煎和牛包生煎包外脆內嫩,和牛的肉質鮮美,汁液豐富,吃上一口令人滿足。🔸 核桃爆炒黑椒和牛粒牛肉粒鮮嫩多汁

🔸龍蝦燕窩金魚餃

🔸 佛跳牆湯餃

🔸 星斑石榴粉果

🔸 生煎和牛包

🔸 核桃爆炒黑椒和牛粒

牛肉粒鮮嫩多汁,核桃的香氣與黑椒的辛辣完美交融🥰

🔸 芋蓉燉鮮奶
芋蓉的香甜與鮮奶的濃郁相得益彰,口感滑順,清新中帶著甜蜜🥰。

———
係咪好貴?絕對唔係🤪
而家為慶祝閩粵軒盛大開幕🥳,特別推出限時三重優惠:

📣📣📣

1. 點心半價優惠!😍
私心推介燕窩金魚餃,無論外型還是味道都霸氣十足!😎

2. 菜品推廣活動!
只要品嘗四道菜品以上,其中一道半價!🤪

3. 精選法國佳釀優惠!
以絕佳價格品嚐三款法國波爾多精選紅酒

預約啊記得,仲可以選定海景座位,約定你體驗高空的奢華盛宴🏙️🌃
2025-02-03
  • 星斑石榴粉果
  • 佛跳牆湯餃
  • 春風得意水網腸
  • 龍蝦燕窩金魚餃
  • 核桃爆炒黑椒和牛粒
2025-02-03 3102 浏览
朋友搵我中午去到ICC高空嘆點心,原來餐廳新開張做緊好抵食嘅午市半價點心。喺101層樓高望住咁靚嘅香港海景加城景,為忙碌工作嘅我地充滿電。筍尖鮮蝦餃必點蝦餃,一睇就知道師傅功架。外皮唔會一夾就爛,蝦肉新鮮爽彈,一口滿足!酸辣海鮮小籠包皮薄餡爆汁,帶少少辣勁。食唔到辣嘅朋友都接受到呢!手打陳皮騸牯牛肉球估唔到陳皮味幾出,牛肉球軟腍中帶彈性,腐皮唔會太淋。蜂巢芋角外層裹得好薄好鬆,芋泥綿密無過多調味,擺入口唔洗點用力都可以抿開。流金流沙包造型好特別,綠色嘅包體夾住金黃色嘅流沙,一咬爆漿好出色!欖仁沖繩黑糖馬拉糕口感好鬆軟,黑糖味好出。春風得意水網腸腸粉部分有米香好軟滑,內裡包裹住脆網及彈牙蝦肉,仲有透明爆珠增加口感。手工蛋散配龍眼蜜兒時最愛嘅蛋散,淋上清香嘅龍眼蜜,仲撒上粒粒芝麻,脆口又甜蜜。黃金蝦多士好香脆又唔會油膩,蝦膠部分好彈牙。鮮蝦蟹籽燒賣熱燙燙上枱咬開燒賣都係有彈牙蝦肉,豬肉部分都好鮮嫩,燒賣皮厚薄剛好,蟹籽份量都頗多。優惠做到2月尾,已經預約咗同屋企人嚟食。

筍尖鮮蝦餃

酸辣海鮮小籠包
皮薄餡爆汁,帶少少辣勁。食唔到辣嘅朋友都接受到呢!

手打陳皮騸牯牛肉球

估唔到陳皮味幾出,牛肉球軟腍中帶彈性,腐皮唔會太淋。

蜂巢芋角

流金流沙包
造型好特別,綠色嘅包體夾住金黃色嘅流沙,一咬爆漿好出色!

欖仁沖繩黑糖馬拉糕
口感好鬆軟,黑糖味好出。

春風得意水網腸

手工蛋散配龍眼蜜

黃金蝦多士
好香脆又唔會油膩,蝦膠部分好彈牙。

鮮蝦蟹籽燒賣

優惠做到2月尾,已經預約咗同屋企人嚟食。
見到點心半價優惠同Openrice大量好評,所以立即訂位同家人去試吓,點知去到發覺服務食物質素同網上所講嘅差好遠。首先落order只係俾你一次過叫晒唔可以加單,之後點心價錢基本上係逐件計🥶食物質素其實同連鎖餐酒樓差唔多冇驚喜,令到屋企人直頭講話唔值,點心上菜時只係溫暖唔夠熱。感覺上用餐經驗好似去咗國內二三線城市嘅小酒家一樣,完全令人失望。可能根本佢哋個顧客對象唔係我哋呢班香港人。唔會有下一次
唔會有下一次

2025-02-02
午餐
閩粵軒,位於 ICC 101樓,完美俯瞰維港無敵大海景的精緻中菜。上網看到至2月底有午市半價點心優惠,OMG!半價可以飽覽維港全海景又食到高質素的精緻粵式點心!J當然即時book位趕來探店!!✨ 小食 $28腰果✨ 茶芥 $38 / 位可選水仙 / 香片 / 鐵觀音✨ 香煎大頭菜鯪魚餅 $12 / 件鯪魚餅富彈性,蘸配鹹鮮味道不嗆的蜆蚧醬✨ 黑魚子蟹盒 $118 / 位炸皮香脆,內餡裹滿鮮味蟹肉,以黑魚子和食用金箔點綴✨ 酥蔥鮑魚 $138 / 位肉質彈嫩,有陣陣蔥醬香✨ 翡翠帶子餃 $12 / 件翠綠色水晶餃皮薄,內餡飽滿✨ 松露羊肚菌餃 $12 / 件渾圓飽滿,水晶餃皮薄,內餡香濃松露味✨ 野菌湯鮮竹卷 $12 / 件湯汁有菇菌淡雅清甜✨ 鱈魚窩夫春卷 $14 / 件炸窩夫卷鬆脆而不油膩,內餡爽彈,蘸配味道柔和的日式芥末沙律醬✨ 欖角蒸伊比利亞豬排骨 $41 / 碟入口腍滑鬆化,伴味道微辣的粉皮✨ 豉汁辣椒蒸日本鳳爪 $34 / 碟軟腍入味,微辣✨ 龍蝦燕窩金魚餃 $84 / 位金魚造型好可愛,燕窩羹入口有微冰糖清甜,燕窩分量不少✨ 佛跳牆湯餃 $69 / 位大件,以素翅點綴,內

上網看到至2月底有午市半價點心優惠,OMG!

✨ 小食 $28
腰果

✨ 茶芥 $38 / 位
可選水仙 / 香片 / 鐵觀音

✨ 香煎大頭菜鯪魚餅 $12 / 件
鯪魚餅富彈性,蘸配鹹鮮味道不嗆的蜆蚧醬

✨ 黑魚子蟹盒 $118 / 位
炸皮香脆,內餡裹滿鮮味蟹肉,以黑魚子和食用金箔點綴

✨ 酥蔥鮑魚 $138 / 位
肉質彈嫩,有陣陣蔥醬香

✨ 翡翠帶子餃 $12 / 件
翠綠色水晶餃皮薄,內餡飽滿

✨ 松露羊肚菌餃 $12 / 件
渾圓飽滿,水晶餃皮薄,內餡香濃松露味

✨ 野菌湯鮮竹卷 $12 / 件
湯汁有菇菌淡雅清甜

✨ 鱈魚窩夫春卷 $14 / 件

✨ 欖角蒸伊比利亞豬排骨 $41 / 碟
入口腍滑鬆化,伴味道微辣的粉皮

✨ 豉汁辣椒蒸日本鳳爪 $34 / 碟
軟腍入味,微辣

✨ 龍蝦燕窩金魚餃 $84 / 位
金魚造型好可愛,燕窩羹入口有微冰糖清甜,燕窩分量不少

✨ 佛跳牆湯餃 $69 / 位
大件,以素翅點綴,內餡有菇和豬肉,配有金華火腿絲的香濃湯汁,入口微鹹甘香

✨ 生煎和牛包 $16 / 件
包底煎得脆口,內餡有肉汁

✨ 欖仁沖繩黑糖馬拉糕 $34 / 件
好鬆軟又輕身,有微微欖仁香和黑糖甜香

✨ 鮮蝦玉帶腸粉 $41 / 碟
腸粉已分件,一件一隻蝦仁,一口一件的大小剛好,以麻油爆珠點綴

✨ 荔枝石榴露 $36 / 位
酸甜香荔枝加清新番石榴口味 + 西米

✨ 楊枝甘露 $39 / 位
香甜芒果加西柚澀香加淡奶口味 + 西米

_______________

閩粵軒 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖

_______________
性價比超級高,ICC高級餐廳慶祝特別日子周不時都會去ICC 100 樓以上望到嘅極居高臨下海景同樓景零舍不同而家101 restaurant開咗間新開嘅高級中餐廳Menu價錢差不多是一般精緻中餐廳價錢,又不算太貴最萬載難逢就係而家做緊午市點心半價優惠平到$12就有一個點心,真係超級抵食仲要係高級嘅服務,高級嘅規格環境開陽舒服,樓底超高,新年一家人團拜,公司聚餐飲茶既好地方ICC 辦公大樓左手邊,有部𨋢直上101餐廳嘅專用電梯,沿路都有好多節慶擺設可以同屋企人影吓相去到已經有職員殷勤地帶位行到入去餐廳,個海景真係嘩一聲因為預先book位,好好彩預左個靚位俾我哋兩邊大窗,右邊遠望海景、左邊樓景仲有陽光射入嚟,坐得舒服海龍皇羹、松茸螺頭燉湯、鱈魚窩夫卷、香煎大菜頭鯪魚餅、石榴奶皇包、生煎和牛包、星斑石榴粉果、橄欖蒸伊比利亞豬排骨、櫻花千絲酥、梅菜叉燒腸粉每一樣嘢都好精緻,好好食,質素非常之高,同友人一人一個湯,松茸螺頭燉湯,湯頭入味鮮,有層次,一飲就知足料足時間,另外海鮮羹,仲有蠟燭暖住,每堂都食到材料,非常回味點心睇樣更不在話下,色香味俱全蜆蚧配车菜頭鯪魚餅,鯪魚餅有咬口,蜆蚧非常之鮮味,
性價比超級高,ICC高級餐廳
慶祝特別日子周不時都會去ICC 100 樓以上
望到嘅極居高臨下海景同樓景零舍不同
而家101 restaurant開咗間新開嘅高級中餐廳
Menu價錢差不多是一般精緻中餐廳價錢,又不算太貴
最萬載難逢就係而家做緊午市點心半價優惠
平到$12就有一個點心,真係超級抵食
仲要係高級嘅服務,高級嘅規格
環境開陽舒服,樓底超高,
新年一家人團拜,公司聚餐飲茶既好地方

ICC 辦公大樓左手邊,有部𨋢直上101
餐廳嘅專用電梯,沿路都有好多節慶擺設
可以同屋企人影吓相

去到已經有職員殷勤地帶位
行到入去餐廳,個海景真係嘩一聲
因為預先book位,好好彩預左個靚位俾我哋
兩邊大窗,右邊遠望海景、左邊樓景
仲有陽光射入嚟,坐得舒服

每一樣嘢都好精緻,好好食,
質素非常之高,

點心睇樣更不在話下,色香味俱全
蜆蚧配车菜頭鯪魚餅,鯪魚餅有咬口,蜆蚧非常之鮮味,第一次食點心會食到新鮮自家製嘅蜆蚧做配菜
石榴奶皇包,一咬落去已經咇晒出嚟,
麵包軟熟,奶黃滿瀉,必點
叉燒腸用梅菜配合,頗有驚喜
千絲酥,鬆脆唔油,蘿蔔絲足料
鱈魚窩夫卷,外邊鬆脆有層次,鱈魚加少量蝦,有咬口,底部用沙律醬,平靚正

ICC 高級餐廳,高性價比之中餐廳
陳新開又做緊優惠,一定唔可以錯過
半價點心,分分鐘平過樓下酒樓,必定要一試
極力推介!
嘩‼️呢排Sky100 101樓既新派中菜點心館晏晝點心做緊半價優惠‼️小妹一收到風就即刻帶住屋企人上去試吓🤩 一邊望住個無敵維港海景,一邊歎住精緻點心,呢個下午chill到爆🤩我地食左:⬇️⬇️✨海龍皇羹✨個羮鮮味濃稠又重料❣️每啖都食到唔少花膠、蝦肉、海參..等等既高級配料,滿滿海洋🌊風味,正👍🏻✨豆醬焗青龍躉✨青龍躉嫩滑厚身既肉質+ Q彈重膠質既魚皮再加上控制得好好既熟度,已經接近無懈可擊;有埋咸香豆醬去突出魚既鮮味,直頭完美丫😍✨龍蝦燕窩金魚餃✨金魚造型相當可愛,睇到真係會唔捨得食🤣佢個皮仲要好薄,入面個d龍蝦餡若隱若現咁超級誘人‼️食落蝦香四溢,鮮味十足,加埋個燕窩湯羹,高貴矜貴又唔貴,必食🤩✨佛跳牆湯餃✨湯頭鮮甜濃郁,入面裝住粒又大又豐🈵️既餃🥟,薄薄既餃皮包住滿滿既餡,每啖都食到勁多料,大滿足🎉✨荀尖鮮蝦餃✨晶瑩剔透既蝦餃皮煙煙韌韌又夠薄,包住滿滿鮮蝦肉同爽口荀尖,口感好豐富🫰🏻✨鮮蝦蟹籽燒賣✨面頭有大大隻既鮮蝦、蟹籽同金箔,低調奢華又吸睛🙌🏻✨豉汁辣椒蒸日本鳳爪✨肥嘟嘟既鳳爪肉好厚,蒸到軟糯入味,勁易脫骨,冇牙都食得🤣✨香煎蘿蔔糕✨臘味幾足,而且煎嘅火候控制得好好,金黃色既色澤同外脆

我地食左:⬇️⬇️

✨海龍皇羹✨

✨豆醬焗青龍躉✨

✨龍蝦燕窩金魚餃✨

金魚造型相當可愛,睇到真係會唔捨得食🤣

✨佛跳牆湯餃✨

✨荀尖鮮蝦餃✨

✨鮮蝦蟹籽燒賣✨

面頭有大大隻既鮮蝦、蟹籽同金箔,低調奢華又吸睛🙌🏻

✨豉汁辣椒蒸日本鳳爪✨

肥嘟嘟既鳳爪肉好厚,蒸到軟糯入味,勁易脫骨,冇牙都食得🤣

✨香煎蘿蔔糕✨

臘味幾足,而且煎嘅火候控制得好好,金黃色既色澤同外脆內軟既口感完全係冇得輸‼️

✨香煎大頭菜鯪魚餅✨

煎到好脆既鯪魚餅鮮而不腥,點埋個特制蜆蚧汁,香口又惹味🤞🏻

✨櫻花千絲酥✨

炸到金黃酥脆既千絲酥層次分明,入面包裹住超多又軟又糯既蘿蔔絲,入口酥糯兼備、咸中帶甜,出色‼️

✨梅菜叉燒腸粉✨

加入左梅菜既叉燒腸粉,梅香同蜜香碰撞出意想不到嘅美味,令人好有驚喜🩷

✨芋蓉燉鮮奶✨

呢份燉奶奶香濃郁又夠滑溜,同面層滿滿甜香幼滑既芋蓉感覺好夾,食起上梨又綿又滑,唔會好甜,超啱我哋口味❣️

✨荔枝石榴露✨

荔枝同石榴既原味分別都好特出,酸酸甜甜咁,解膩一流🤘🏻

🟠閩粵軒

📍尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場101樓C號舖