2023-08-05
《Orka Restaurant & Specialty Cafe》📍中环站来到依个中环的热闹区,行到半山斜路的地段时,会看到依一间充满着西式渡假风情的chill chill 餐厅,配合着而家依个咁炎热的天气,真系好适合入来消吓暑( ´▽`)依间餐厅亦都有播啲轻松休闲英文流行歌曲🎵,好适合weekend过嚟Chill💕💜Power Salad 🥗🥢 💰$138-Go big & Leafy Greens & Superfood Supreme🥣一上到嚟系望到有好大bowl的健康食材,入面包括罗马生菜、紫椰菜、蕃茄仔、西兰花、西兰花干、有机菜苗、红菜头、青瓜、牛油果、葵花籽、合桃、杏仁、而且有好多藜麦碎布满喺上面🤌全部食材用料都好用心新鲜,由于本身已经有特调过味道,所以完全唔会有草青涩味~🤤😻🤩由于小编好钟意食蛋类食物,所以特意叫佢加咗一只煎蛋(extra +$15),入面仲有少少流心效果💘调味汁个方面系用咗啲酸酸甜甜的酱料,感觉好清新开胃🤟幸福指数:😻😻😻😻/5💜Mighty Bulgogi Burger 🍔🥢 💰$138一切开啖汉堡包系听到烘度好脆,会有’咔’一声,而面包嘅质感咬落相
💜Power Salad 🥗🥢 💰$138
调味汁个方面系用咗啲酸酸甜甜的酱料,感觉好清新开胃🤟
幸福指数:😻😻😻😻/5
一切开啖汉堡包系听到烘度好脆,会有’咔’一声,而面包嘅质感咬落相对比较烟靭啲,可以做到多脆内软的蓬松口感(*¯︶¯*)
入面牛肉汉堡嘅应该系手打而成,一咬落去系充满住牛肉的香味,而且一啲都唔干身,充满住肉汁,meow小编一直觉得汉堡嘅精髓就系牛肉汉堡整得好唔好,而今次依一个十分满意👍
牛肉汉堡上面亦都有一层半溶的芝士🧀️,丰富咗牛肉汉堡的口感,完全唔似急冻牛🤟
而配料方面上面亦都有日式洋葱(好够味)、酶丝?、蕃茄切片、腌萝卜、生菜,
汉堡上面有一层微辣的泡菜酱,同时问汉堡底层亦都有加到泡菜酱汁调味,令到成个汉堡即刻fusion晒(。ì _ í。)
幸福指数:😻😻😻😻/5
💜Brain Sharpner 🍹💰$78
食落去第一啖就即刻感受到好新鲜的感觉,入面系充满着浓浓蓝莓🫐、士多啤梨🍓的味道👅,就好似有好多新鲜的生果一齐渗透在口腔内,而佢面头亦都有一粒粒石榴果增加个口感,再加上少少椰丝,成个感觉系好fresh,由于meow小编行过嚟嘅时候系超级热,所以饮依一杯smoothie系即时有一种复活的感觉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)💞
幸福指数:😻😻😻😻😻/5
*需另加一服务费
Yumyum舔舔脷指数:🧸🧸🧸🧸🧸/6
环境指数:🧸🧸🧸🧸🧸/6
服务指数:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
性价比指数:🧸🧸🧸🧸/6
回头指数:🧸🧸🧸🧸🧸/6
(满分为🧸🧸🧸🧸🧸🧸)
以上属小编主观(非专业)食评,所有意见只供参考
( ´▽`)
📍 Orka Restaurant & Specialty Cafe
🗺 中环云咸街36号地舖