2021-11-29 90 浏览
#Belgos (铜锣湾).周未起得晚,食返个Lazy Brunch,🤫有咁懒得咁懒先至对得住个Weekend。.整间餐厅气氛都好慵懒,☺️老板好热情介绍我哋饮佢哋特调Sangria,水果加唔同嘅酒,甜甜香香,无任何酒嘅苦涩味,粉红色嘅外表,有点梦幻嘅美好,😳老板话呢杯酒被称为sunday wine。.当日咁啱有客席厨师坐镇又有DJ打碟,🎼我哋食食饮饮听下歌倾吓计,⏰转眼间就3个钟。.Leek and potato soup 法国大葱同薯仔🥔大葱来自法国,味道没有平时的辛辣。系好顺滑cramy嘅牛油薯仔香,加一片好柔韧嘅白包,好典型嘅法式汤。.头盘系芝士冷肉拼盘最特别系有一片外皮包住酥皮,肠同冷肉同酱相间,好特别好好食,🤩味道好有层次。.Egg Benedict最神奇系底果块系waffle🧇面唔系包!系waffle呀!估佢唔到原来配waffle系咁好食😍waffle外脆内松松软软,夹埋火腿水波蛋同荷兰汁,除左好食都唔知讲咩好。.法式薄饼饼皮软软有微微烟韧,有蛋香,加左🧀山羊奶芝士同辣肉,都几辣下架,呢个配搭系以前未食过嘅味道,我就觉得几得意,😹但如果食唔到膻味嘅人就唔好要山羊奶芝士啦。.
#Belgos (铜锣湾)

Leek and potato soup

头盘系芝士冷肉拼盘

Egg Benedict

法式薄饼

Mussels
青口虽然细细只但肉肉都系饱满有鲜味。白酒忌廉芝士酱汁调得唔错香而不腻。👻薯条大大条,本身已经有少少🤏调味。够脆够热够好味。