2025-02-22
Music box楼上餐厅越开越多,今晚朋友介绍去咗一间位于铜锣湾嘅楼上餐厅Musicbox Grill House and Bar呢度有各类套餐和单点美食,我哋选咗一个套餐,加一个单点意粉,还有一款小食。套餐先上凯撒沙律,虽然呢款沙律好多地方都有得食,但系水准就好参差,而呢度嘅出品都几高质素,首先卖相几靓,各样材料新鲜干爽,沙律汁嘅调较非常好,浓淡适中唔会水汪汪,份量以一人餐计系非常足够!就算我同朋友一起享用,分出两碟都好够食小食系炸秋葵,浆粉刚刚好,秋葵冇干身好香口好有咬口,好轻微嘅调味,还有微微辣,的确好正!跟住上餐汤,系我钟意嘅周打蚬汤,仲要系我钟意嘅浓汤呀,又香又滑蚬肉大大粒又新鲜,加埋片香喷喷嘅蒜蓉包浸汤,好享受呀!跟住上鲍鱼海鲜拼盘,又系出色嘅卖相令人食欲大增,选择咗蒜蓉牛油汁,原来配鲍鱼都系好衬,鲍鱼烟烟韧韧咬口极佳,仲有鲜虾,墨鱼仔,青口,大蚬等海鲜,望住都觉得好丰富好满足!再嚟黑松露意大利云吞,上菜时已闻到阵阵黑松露香味,云吞的的骰骰,咀嚼时连酱汁入口好黏口好烟韧,正!主菜榖饲阿根廷安格斯肉眼牛扒嚟啦!选择半熟,真系做得到锁住肉汁刚刚好,呢度唔系用铁板上,但反而咁样
主菜榖饲阿根廷安格斯肉眼牛扒嚟啦!选择半熟,真系做得到锁住肉汁刚刚好,呢度唔系用铁板上,但反而咁样就唔会过熟,点少少蜜糖芥末同埋烧汁系非常美味。单点嘅鹅肝松露意大利粉,又系抵赞,鹅肝煎得甘香,入口即溶,意粉嘅处理亦好出色,有咬口得嚟又挂到汁,冇得弹!
主餐咁美味,甜品亦都好出色,法式焦糖炖蛋,焦糖做得好好,焦脆又香甜,蛋就好幼滑。另外,要赞下佢哋嘅服务,细心有礼貌,而且上菜嘅时间配合得好好,小食,餐汤,主菜,甜品每样都紧接,成个过程好流畅好用心我会再encore