2024-10-29
黄埔海旁西班牙餐厅有大大个海景,星期日晚上有唔少外国人系到chill,以为自己都左外国😲特而家天气凉坐室外好正。庆祝节日好去处😊 dinner tasting menu $328有前菜、小食、主食、甜品,入面仲有几个选择👍🏻前菜薄切日本带子配香茅油醋食嘅时候有啲蒜味甜甜地,都几特别。三文鲜他他用高质三文鱼切碎混合葱、香草、沙律酱等香料,完全冇腥味入口鲜嫩。生蚝size普通胜在够鲜甜,食落带海水香味,配上芒果汁同柠檬汁感觉好清新。小食作为鹅肝怪,真系一定要叫,厚厚嘅鹅肝加咗无花果酱🌟上面仲有粒红莓,食嘅时候更加能够带出鹅肝独特香味。西班牙火腿芝士芝士漏晒出来🤤鳕鱼塔可Taco好足料好正呀,超大件鱼柳最紧要够脆👍🏻主菜熟成和牛配薯蓉,西兰花,红酒汁牛五成熟,熟成处理过嘅牛肉肉质比较滑嫩,肉味香。脂肪比较少,主要食佢嘅肉香,上碟嘅时候已经切开左,入面仲系粉红色好靓,食到外层焦烤香,配芥末酱。西班牙乳猪配薯角,帕德伦辣椒,芥辣色泽油亮,金黄色皮脆肉嫩,油脂分布平均满满脂香肉质嫩。 火候刚刚好整体都唔错。仲有我最钟意嘅澳洲西兰花同杂菜。甜品热辣辣嘅心太软,侧面有一球云呢拿雪糕,一整穿个心太软朱
前菜
薄切日本带子配香茅油醋
食嘅时候有啲蒜味甜甜地,都几特别。
小食
西班牙火腿芝士
芝士漏晒出来🤤
鳕鱼塔可
Taco好足料好正呀,超大件鱼柳最紧要够脆👍🏻
主菜
熟成和牛配薯蓉,西兰花,红酒汁
西班牙乳猪配薯角,帕德伦辣椒,芥辣
甜品
热辣辣嘅心太软,侧面有一球云呢拿雪糕,一整穿个心太软朱古力流晒出嚟,好成功👍🏻👍🏻👍🏻