2022-04-25
今日终于试到Veda, 之前系open rice 订枱confirm booking 但去到门口间野话装修,劲无奈。疫情后可以出番街食野,于是同朋友决定要食到Veda! 终于成功预约确保无以上情况了。Veda 主打素食,仲有 gluten-free! 虽然星期日无 À la carte , 但有个brunch set 仲有得free flow。佢个brunch set 劲丰富,一开头已经有6碟菜。Samosa Chatt呢个有少少似春卷,外表好脆,但入面填满左薯仔,加埋番石榴粒粒,同埋传统辣墙,食落感觉好新鲜,又唔太辣,增加食欲。Idli With Sambhar Pickle Stew呢个第一次食,有块类似蒸曼头嘅物体但系配酸酸甜甜嘅汤汁去食,汤汁有少少似罗宋汤,唔太特别。Sweet Potato Fries呢个相信大家都钟意食!就系炸蕃薯条啦!每一条都炸得香脆可口,啖啖蕃薯,无空心条架!最重要系佢配上黑松露蛋黄酱!炸蕃薯条嘅甜配上黑松露蛋黄酱嘅咸味,好好食,如果有得refill 就好!Sev Puri外皮松脆,咬落去无成啖粉嘅感觉,仲劲Juicy! 入面仲有好多鹰咀豆泥同埋其他香料
Samosa Chatt
Idli With Sambhar Pickle Stew
Sweet Potato Fries
Sev Puri
外皮松脆,咬落去无成啖粉嘅感觉,仲劲Juicy! 入面仲有好多鹰咀豆泥同埋其他香料。
Caesar Salad
芝士同沙律酱系达到1:1 比例,仲有少少烟肉脆粒,好食好食!
Chickpea Hummus With Rumali Roti
钟意食鹰咀豆嘅朋友呢碟菜就岩哂啦!佢系成碗鹰咀豆配上4块饼干,佢嘅饼干唔系我地平时食果d,我觉得有d似食蛇羮伴送脆脆嘅果只口感。用一块饼狂沾鹰嘴豆呢,系非常满足!
Dosa
最后就系Dosa,其实食哂上面六款我都已经好饱了,最后叫左两款dosa。一个菠菜蘑菇,另一个系青酱芝士。个Dosa面好脆,馅料就一般。特别嘅系佢嘅椰子酱料,有粒粒椰子系入面,甜得黎又带少少咸味,都几衬个Dosa,可惜已经好饱,唔系嘅会叫埋其余两款口味!
甜品唔算特别,但因为天气热又好在佢嘅甜品有Sorbet Stick,味道有d 似Mojito。
整体黎讲,餐厅装修靓同Chill,唔会好噪,适合同三五知己一齐食饭倾偈。如果当日有单点食物就好了,咁就可以试多唔同嘅𩠌菜。当日同朋友不经不觉食左4个钟,店员服务都好好,唔会赶你走,又会主动介绍每道菜。想试健康又好食嘅素食,记得mark 低呢间啦!