2019-02-23 377 浏览
咁远由港岛黎到马铁嘅尽头,就系为左试哩间屋子cafe 我同我男朋友一直想试,但系就一直嫌远,最后衬周年纪念过黎一趟。星期二夜晚都算多人,不过唔洗排队,本身想坐近落地玻璃嘅日式榻榻米,但返完工比较攰,拣左坐大沙发真系好似系屋企摊咁,好舒服。食物方面,我地叫左和风汉堡定食同鲑鱼泡饭。定食比平时嘅包含更多配菜 - 白饭,沙律,面豉汤,海草,薯蓉,同一杯饮品。日式汉堡扒好绵密,薯蓉捞埋蛋黄酱超creamy,沙律有红腰豆青瓜生菜粟米,杯苹果茶够冻,清清地亦唔错。至于鲑鱼泡饭,系令我惊喜嘅!黎到超级大碗,有一旧wasabi痴住系碗边劲搞笑。里面有泡饭嘅调味料,粟米,海带,鲑鱼好肥美!唔系平时碎晒咁,系几大块完整鲑鱼!汤底亦唔错,唔会好重味精,好适合暖胃嘅comfort food。小食方面,我地叫左和平饺子,一共有5只。新鲜煎出黎热辣辣,饺子皮一d都唔硬唔干,猪肉馅料带有微微嘅姜味。最有心思系个饺子汁,系特调过加左七味粉,令味道更有层次!最后当然要食哩度主打嘅甜品!我地拣左佢地嘅皇牌 - 燕麦榛子梳乎厘,因为即叫即做,所以要等20分钟。甜品黎到劲香!梳乎厘甜度刚好,质感软绵绵,超好味!!!仲有好多燕
咁远由港岛黎到马铁嘅尽头,就系为左试哩间屋子cafe
真系好似系屋企摊咁,好舒服。

最后当然要食哩度主打嘅甜品!我地拣左佢地嘅皇牌 - 燕麦榛子梳乎厘,因为即叫即做,所以要等20分钟。甜品黎到劲香!梳乎厘甜度刚好,质感软绵绵,超好味!!!仲有好多燕麦碎铺满云尼拿雪糕,燕麦味道好香,应该系special blend,好似granola咁,真系超级超级赞
份量好足料,系好比心机用心做嘅甜品,我一定会再返黎试佢其他菜式同甜品
鲑鱼泡饭
和风汉堡定食