2019-09-02 125 浏览
近日风波不断,心情唔好连出街食饭都少咗。有好耐冇见的朋友仔,约我去兰桂坊放松一下。饮酒实在提唔起兴趣,朋友仔就带我去食一间美味的泰菜。餐厅由外国人处理,装修亦充满泰式风情。坐窗边可以望向正街,旺中带静的气氛,的确能够令人心情轻松起来。。先来一个透心凉的椰青,冰甜又清凉。朋友仔介绍我食猪颈肉沙律,泰式沙律上有多件厚厚的猪颈肉。猪颈肉就厚到好似猪扒咁样,可以用刀叉切开来食。而且全部都系轻轻烧过,有少少焦香,甚见诚意。冬阴公够香够辣够惹味。呢个炒饭好特别,里面有一种香料令我印象难忘。同我喺布吉渡假时食到的炒饭一模一样!甜品环节,尝试左平时比较少食到的南瓜雪糕。好甜好美味,配上椰浆,即变成泰滋味!生活还是充满不如意事,但用美食放空和歇息一下,未尝唔系一件好事。

先来一个透心凉的椰青,冰甜又清凉。

冬阴公够香够辣够惹味。

2019-07-06