2009-07-21
睇食评见到ZAKS有好野食, 又有烟花睇, 价钱又唔系贵. 所以为左黎呢间餐厅, 特意安排左个愉景湾之旅. 可以话系专门为ZAKS而设既行程.睇食评话要一早订枱先可以要到睇到烟花既枱, 所以我两三个星期之前已经打定电话去book枱. 点知真系去𠮶个星期劲大雨, 咁大雨都惊睇唔到烟花, 所以唯有推迟一个星期啦. 问佢可唔可以俾番张可以睇到烟花既枱我. 但系因为之前都有人book左枱, 所以佢都话只可以尽量安排. 𠮶日我哋系欣澳搭专巴入到愉景湾.... 虽然由闹市入黎既时间唔系要好耐, 但系相对出面既繁华, 呢到显得好宁静. 呢个都有个沙滩, 不过唔会迫满晒人. 感觉好写意啰. 虽然呢到无咩地方可以行, 不过见到都有几多吸引人既食肆. 不过我入到去都已经4点几, 又book左订7点. 所以都忍佢~~~ 6点几开始落雨, 决定都系早d黎睇下自己坐咩位先.6点几入到去其实都见到好多人入座, 最后我哋被安排坐系对住落地玻璃既对面.... 即系唔系靠窗, 但系一抬高头就见到落到玻璃既位. 无计啦, 鬼叫上个星期落雨咩. 一坐低, 睇左一阵餐牌, 我都系决定叫番大家suggest既野食.zaks n
zaks nachos ($95): 未黎之前我以为系薯条, 睇到餐牌先知原来系corn chips. 不过见到隔离枱好似好好味咁都试下. corn chips 本身问题咸得济, 不过沾埋佢d sour cream同其他野黎食中和下都ok. 佢d酱有少少辣辣地好惹味. 如果d cheese 系上枱既时候系热既会仲好. 我今日食时d cheese系堆晒系一堆. 开头食既时候唔够cheese, 食到后面发现原来全部匿晒系同一个位到. 𠮶时就啖啖cheese~~~
mini baby back ribs ($110): 呢味都算系一道几穏阵既dish. 好难食到难食既ribs, 不过亦都好难遇到特别好食既. 呢到系好味但系唔特别嫁啰.
zaks nachos($95): 个白汁超级creamy, 好好味. 而且都几大碟下. 汁同意粉既比例好好. 不过因为creamy, 所以食多d都已经好饱. 呢个价钱, 食到呢个质素, 抵呀!
chocolate pidding ($55): 我见好多人都赞佢呢个野可以custom make, 所以我book枱既时候都特别要求佢custom make一个. 真系唔怪得点解咁多人赞佢啦. 碟边用朱古力酱画晒花, 仲会写晒d字系到. 好鬼靓仲要好鬼好食. 好香浓既朱古力味! 食到我回味三分. 正!
8点钟放烟花... 系餐厅某个角落可以睇到对岸既迪士尼放烟花. 不过其实都距离几远, 而且又无音乐, 始终都系差d. 我见好多人睇睇下都继续食野唔理lu. 不过庆祝想玩gimmick都ok.
埋单唔驶$400, 美食, 环境, servic 都值呢个价. 虽然入黎既旅途好似旅行咁. 不过都抵既.