2023-12-30
🌟 Artisan Lounge 🌟WONDER CHRISTMASAFTERNOON TEA SET🎄$888/2 🎅🏼圣诞节梗系要食返个圣诞英式下午茶啦😆,因为圣诞节嘅关系,所以佢哋会限时食90分钟,同埋要预早book,我谂大家都知道呢度系喺K11 Muse大堂里面嘅🌟artisan lounge ,之前成日经过都会想试吓佢哋嘅英式下午茶,卖相好似几特别咁,佢哋将下午茶㗎吊起😂,都系三层摆放,另外仲有英式松饼同埋圣诞特制嘅火焰雪山😍😍💚咸点 : 咸点方面都相当的骰,好似呢一款💚Caviar Brioche Toast :佢系鱼子酱吐司,迷你型嘅多士,外面脆,面层仲有鱼子酱点缀😋😋💚Foie Gras Terrine with Figs :呢款无花果鹅肝冻,卖相特别,系我喜爱之一😍,因为鹅肝比较腻,所以配无花果中和,味道夹之余又几开胃🤤🤤💚Turkey Blini Sandwich :底层有迷你pancake,面层系火鸡片,味道唔算好出,佢个pancake系冻嘅,所以感觉一般😌💚King Crab Rice Paper Roll :另外一款较为钟意嘅系帝皇蟹肉米卷,米卷外层烟烟韧韧,
$888/2 🎅🏼
💚咸点 :
💚King Crab Rice Paper Roll :另外一款较为钟意嘅系帝皇蟹肉米卷,米卷外层烟烟韧韧,里面嘅馅料丰富,蟹肉一定食得出,口感方面酸酸甜甜咁,又有青瓜点缀,食落又爽口👍🏻👍🏻
💚Brie de Meaux with Apricot Marmalade :呢款我觉得又唔算特别,佢既面层系杏脯肉,之后低层布里奶酪,味道唔算好出,配搭有啲奇怪🤔
🩷甜点 :
甜点方面,佢哋圣诞cake包括有
🩷Strawberry Gift ,🩷Mango Jingle Bell 同埋
🩷Christmas Chestnut Puff ,士多啤梨礼物盒,芒果铃铛里面都系类似Mousse,有士多啤梨同埋芒果夹心,食落都系比较腻😩,不过味道比较香浓,另外puff泡芙栗子圣诞树,味道几得意,食落有栗子夹心😋
🩷Micro Pecan Pie :比较钟意嘅呢一款小胡桃批,佢里面除咗有合桃粒之外,仲有其他nuts,好似糖不甩咁,食落甜甜地带香脆,味道特别👏🏻
🩷Artisan Bon Bon :工匠朱古力,卖相不一,两款带有香醇朱古力味,口感唔错😆😆
🩷Macaron :印制咗圣诞嘅马卡龙,多数都系比较甜,唔系太大特别,但个卖相ok
🩷Cranberries and Classic British Scone :下午茶一定会有嘅松饼,佢哋系自家烘焙小红莓味同埋经典嘅scone,新鲜出炉热辣辣,一定要趁热食👍🏻再配上德文郡忌廉同埋自家制玫瑰果酱,味道唔错,玫瑰味几出色😋😋
🩷佳节丛林 :最后有圣诞特制嘅火焰雪山,佢其实系朱古力戚风蛋糕,里面再配上车厘子果肉,外层带有棉花糖嘅装饰,沾上冧酒再点火,令到棉花糖周边有轻轻嘅蕉,卖相一流😍,而食落甜度适中,层次感升华,都系我嘅喜爱之一👏🏻👏🏻