2021-06-24
今日晚餐食CityU 5380 Cafe,我哋两个男人拣咗一个大pizza,两个串烧鸡肉卷,超级饱。这间 5380 Cafe (Kebab Station) 位于City Express 城大食坊 旁边,同处于中国银行(香港)综合楼 5楼。这cafe内的环境其实好细,只放了三、四张枱,外面都放了枱櫈,大家都可以在canteen 内外进食。Pizza & Kebab 都系呢间Cafe最出名嘅食物,因为呢间食物都系为伊斯兰教嘅朋友而设嘅,都系清真食物,唔用猪肉作为食材,所以城大好多印度朋友、马来西亚朋友都选择这间清真店作为用餐嘅餐厅。今晚我哋叫了个 Pizza 12吋大,用料几多,饼底既脆又薄,一个 Kebab 两个拳头咁长,里面串烧鸡肉几 juice,汁好似用咗丘比沙律酱咁既味道,我地都食到d酱汁滴哂出黎,外面系墨西哥烤饼卷,最多面用钖纸包住,外籍店员比我果时都系温热既,因为即叫即整,等左十至十五分钟先有齐pizza同kebab,总体黎讲都系好好食的,之后再试这餐厅的其他食品。