2022-02-27
/101 台湾养生汤面🇭🇰/#sa坚尼地城篇 ➖➖➖<主打台式药膳汤米线汤面店🍜>➖➖➖近呢几个月 台式米线成为左我嘅comfort food 早排都发掘梗唔同嘅店舖!成日经过坚尼地城呢边其实早就发现到呢一间舖头亦都食过一次椰子鸡汤米线感觉唔错 于是再次到访🙆🏻♀️店舖主打台式药膳鸡汤、牛汤米线 大概12款晚市都有台式火锅 价钱都唔算太贵希望迟啲晚市有返堂食可以试吓啦🍲➖➖➖1️⃣ 台湾药膳莞茜鸡米线 $56 (7.45/10) 大碗饱肚~鸡件都几大件 够新鲜 唔会食到雪藏味药膳汤底清甜 饮完都唔会口渴会有红枣切片会饮到嘅药膳味 较温和 如果药膳味再重啲就好啦😆米线质感软滑 吸收到汤底嘅精华~甜甜地反而芫荽嘅份量可以再多啲! ➖➖➖2️⃣ 台湾蕃茄牛肉米线 $71 (7.7/10) 番茄汤底几浓郁 米线亦几挂汤 可以多加新鲜番茄🍅其实都可以再加$转台式手工面/乌冬🍜牛肉其实系似平时食嘅牛肋条 肉味都有嘅☺️唔会太鞋口 件数都几足 ✨仲有两件萝卜做配料➖➖➖3️⃣ 药膳上汤浓汤手作牛丸 +$25 (7.35/10) 每款米线可多追加一款小食✨汤底同鸡肉米线嘅一样☺️ 牛丸都几juicy
#sa坚尼地城篇
<主打台式药膳汤米线汤面店🍜>
感觉唔错 于是再次到访🙆🏻♀️
店舖主打台式药膳鸡汤、牛汤米线 大概12款
晚市都有台式火锅 价钱都唔算太贵
希望迟啲晚市有返堂食可以试吓啦🍲
➖➖➖
1️⃣ 台湾药膳莞茜鸡米线 $56 (7.45/10)
大碗饱肚~鸡件都几大件
够新鲜 唔会食到雪藏味
药膳汤底清甜 饮完都唔会口渴会有红枣切片
会饮到嘅药膳味 较温和
如果药膳味再重啲就好啦😆
米线质感软滑 吸收到汤底嘅精华~甜甜地
反而芫荽嘅份量可以再多啲!
➖➖➖
2️⃣ 台湾蕃茄牛肉米线 $71 (7.7/10)
番茄汤底几浓郁 米线亦几挂汤
可以多加新鲜番茄🍅
其实都可以再加$转台式手工面/乌冬🍜
牛肉其实系似平时食嘅牛肋条 肉味都有嘅☺️
唔会太鞋口 件数都几足 ✨仲有两件萝卜做配料
➖➖➖
3️⃣ 药膳上汤浓汤手作牛丸 +$25 (7.35/10)
每款米线可多追加一款小食✨
汤底同鸡肉米线嘅一样☺️
牛丸都几juicy 有啲似鱼蛋嘅质感 几q弹
而且有5粒tim share 岩岩好
➖➖➖
4️⃣上汤白菜猪肉饺 +$25 (6.85/10)
钟意食辣都可以拣麻辣汤底
饺子相对普通 有少少爆馅 饺子皮比较薄
如果烟韧少少嘅话就更好啦
主要都系食到猪肉 白菜可以多啲啲
不过呢道嘅药膳汤底系最甜😆
5️⃣ 冻水蜜桃红茶 +$2
6️⃣ 冻茉莉花茶+$2 🌟
饮品都好扺饮😆每份餐都会送 不过冻饮再+$2
其实容量都多架!两款饮品都唔会太甜而茉莉花茶仲要系无糖🙆🏻♀️
📍101台湾养生汤面