2017-12-04
凉凉地食麻辣野最合时,由于呢间好似晚晚full,想试唯有lunch去碰碰运气;是日星六1pm去到都未有人,事实证明作为第一个食客都系几正确既选择,因为小店刚打扫干净,而且冒菜D串串都岩岩整起!一坐底叫左个人头268既餐,我地3个人食,佢会因应人数而分配食物数量。我叫左杯豆浆谂住可以解辣(之后发现一D都唔辣),但豆浆味道唔系正常果种,似花生奶多过豆浆@@ 以前系大陆饮过呢只味,望下个樽原来真系香港无得卖架(就算有我都唔会买..)一边等一边食下凉菜,毛豆几麻,系‘周黑鸭’既味道!不过得几粒所以止唔到辣瘾,另外一个唔记得系乜,无食到,因为主角已上盘!卖相几“WOW”既海鲜盘!食法好似烤鱼(海鲜)咁,食完鱼(海鲜)就可以随意放D菜/配料入去滚,都咪话唔饱肚! 海鲜比想像中好,蟹有好多膏,分好左身同盖都方便进食,蟹身都几多肉而且几甜!表面轻轻炸过,所以D蟹膏唔会跌出黎,唔错~ 其它比较入味既系鱿鱼,不过太大一筒所以食得有D麻烦;最令人不解既系有条多春鱼...铺左系底一开始见唔到,去到后尾个煲好似越食越腥先知原来系条鱼搞搞震!条鱼较腥,又多骨,建议唔好摆入去会好D!(或者换第D粗骨/少骨既鱼)食左
食左大部分海鲜后我地已急不及待试冒菜/配料!冒菜系熟既,放左系辣油度,有肥牛/丸/肠等普通麻辣烫会有既野,每串份量好少,不过幸好味道都唔错(连普通既芝士肠都好好味),而且竹箴类既每人有10串,菜类就任食!完全体验到做第一批同唯一一批食客既好处,就系唔洗同人争/搞乱个档xD
Overall黎讲海鲜盘既辣度唔够,虽然有各种香料味但好似‘到喉唔到肺’咁,无一个特别突出既味,欠缺左一个「主」既味道;以旺角呢个地段黎讲性价比亦唔高,试过便好。