2023-04-27
旧同事聚会拣了在长沙湾, 因为另一家酒楼已经执了, 就选了呢一间.地方算系阔络, 枱与枱之间都唔会太近, 招呼方面, 两小时内就只来过一次换碟, 茶壶打开盖好耐都无待应睇到, 要叫先来加水.一行七人, 叫了个六人餐再加一个小菜.最快来到的系乳猪半只, 话就系半只, 实际三分一都无, 大约就系10-12块左右, 平均每人分唔到两块.鸡丝翅好稀, 可惜套餐又唔可以转为炖汤 (都系另一家比较灵活)然后六只酿蟹盖, 呢个可以, 新鲜炸出来够热够香脆.蜜豆带子吊桶仔, 正正常常无特别.蒸鱼大约一斤重左右, 蒸得刚好, 可惜打鳞一般, 鱼背及腩位都有鳞.半只烧鸡最正常, 真系半只无呃你. 鸡件比乳猪仲要多, 每人最少分到两件上汤菜苗份量正常, 七个人都够分.然后就系炒饭, 红豆沙, 豆沙包, 西瓜, 呢D无乜特别就唔讲了.一份半围的六人餐, 食了超过90分钟, 因为上面的菜用了超过80分钟先上齐, 每次系都几围枱的菜一起出的,而且我们额外点的咕噜肉, 手写单有写, 但无入机, 结果我们最后取消了.个餐1180, 连多一位的茶钱加一, 平均每人171, 但真系唔多值.
一行七人, 叫了个六人餐再加一个小菜.
然后六只酿蟹盖, 呢个可以, 新鲜炸出来够热够香脆.
蜜豆带子吊桶仔, 正正常常无特别.
上汤菜苗份量正常, 七个人都够分.
每次系都几围枱的菜一起出的,