2017-11-20 2511 浏览
最近听到一间餐厅系又平又多种类,就系叫饭意主题餐厅,英文名系Rice Love,系我未知道呢间餐厅有咩款式既菜之前,即时令我联想到呢间餐厅系主要食饭,因为中文同英文名都有个饭字😂但食物种类比我想像中多元化。想提及一下餐厅位置,大多数人去旺角都会考虑市中心既餐厅,如朗豪坊、通菜街一带,因为位置较方便,而广华街已经算系离市中心远,但其实戈边都算多野食架,行到登打士街再直行&转左行10分钟左右就到。去嘅时候餐厅仲有位,好彩,但冇面呢张相系我食完野𠮶阵影,到𠮶阵客人已经要开始等位,证明餐厅都有一定嘅人气。餐厅最出名既有浓汤芝士锅、鳗鱼饭同埋各款特色饮品,除此之外,仲有各款本身西餐厅既西式饭/ 意粉等等 & 各款小食。但竟然呢度既水果茶都系最出名的跟餐加$20就有得饮,虽然我最尾都系叫左第2款饮品,但认为水果茶一试也无妨。友人叫左个西冷带子蛋包饭,原来西冷系呢度系冇得嗌几成熟,如果系冇得拣既情况下应该多数系6成左右,首先讲下块西冷,大块就真系好大块,份量十足呀然后肉质方面都吾错呀,不过可以再烧得香口啲。两粒带子大大粒几爽口,而蛋包饭既蛋则吾够滑,不过整体黎讲算不错了。鳗鱼蛋包饭系呢度嘅招牌菜之一

特级西冷配带子蛋包饭

鳗鱼蛋包饭系呢度嘅招牌菜之一,相信一定系因为鳗鱼嘅长度所以引来唔少人注意,长得黎味道又唔错,好软稔多汁,蛋包饭就还可以吧,同上面戈款蛋包饭一样都系逊色在啲蛋吾够滑。白饭入面好似仲加左啲红米?嫌个饭干嘅话可以将啲鳗鱼汁捞埋落啲饭度食。
P.s. 其他饭类可配茄汁/ 白汁/ 黑淑汁/ 咖哩汁/ 胡麻汁,但呢个饭只可配照烧汁。
蒲烧珍宝鳗鱼蛋包饭

另外跟餐加$9就有特色饮品,中意薄荷朱古力既我系度都不忘叫左杯,可惜味道一般,朱古力味系OK嘅,但有少少啲粉未捞匀既feel😅同埋薄荷味真系去到底层先feel到啲,整体黎讲就唔系几好饮。
特浓薄荷朱古力
特级西冷配带子蛋包饭