2024-09-23
朋友同我食生日饭,知我钟意食日本料理特登带我去深水埗食好西佢今次book咗房,大家可以尽兴少少刺身真系比外面其他料理店新鲜我地叫咗海螺、大Toro、三文鱼腩、墨西哥海胆、日本蚝、牡丹虾个海螺真系不得了,爽口弹牙、清甜,完全无腥味,真系大乡里……因为未食过吞拿鱼腩油脂分布好均匀,最重要系无筋,入口即溶、油脂劲香三文鱼腩都系一样,但因为我先食吞拿鱼腩先,所以三文鱼腩就被比下去,都系好入口即溶,但系真系吞拿鱼腩好食好多当日无日本海胆,店家入咗啲墨西哥海胆,真系第一次试,入口都顺滑,Creamy,但甜味当然点都唔及日本海胆,如果加拿大海胆同墨西哥海胆,我会拣墨西哥,口感上墨西哥会比加拿大嘅更偏似日本海胆,所以都值得一试我都钟意食生蚝,但我偏好法国Gillardeau,或者其他法国生蚝,之后系美国生蚝,日本生蚝其实我真系唔太钟意,因为我偏好口感中间,唔会太爽或太Creamy嘅,海水味重,而金属味唔太重嘅生蚝当然日本生蚝其实除咗太Creamy之外,其他都系我钟意嘅味道,而呢只日本厚岸生蚝就系偏偏好creamy,我真系搞唔掂牡丹虾好少会唔好食,够大够甜,真系劲满足我个人唔好食安康鱼肝,所以朋友自己食
特登带我去深水埗食好西
佢今次book咗房,大家可以尽兴少少
刺身真系比外面其他料理店新鲜
吞拿鱼腩油脂分布好均匀,最重要系无筋,入口即溶、油脂劲香
牡丹虾好少会唔好食,够大够甜,真系劲满足
我个人唔好食安康鱼肝,所以朋友自己食,海葡萄系一个几值得试嘅食物,冲绳特产,几年前去冲绳食过唔错㗎
#三上水产
#食食食