2024-08-09
最近观塘开左一栋新大厦银八,开左4间餐厅,所以就去左其中既【Classy】海鲜扒房食西餐啦。选择困难症当然就叫左Tasting Menu,可以叫4 courses或者5 courses,配main 或者pasta。我地就叫左4 courses配main。是日精选头盘:当日系parma ham melon、salami芝士同吞拿鱼多士。Parma ham melon甜甜咸咸几清新、salami芝士既芝士加左D香草蔬菜几好食、吞拿鱼多士喜出望外,本身唔食吞拿鱼,但呢个唔会好腥同似猫罐头。海鲜拼盘(cocktail蚝、北极甜虾、烟三文鱼、烟鳝同墨鱼沙律):无谂过分量都算几多,cocktail蚝肥美、调味几特别。北极甜虾细细只都有6-7只、几鲜甜。烟三文鱼同烟鳝放系多士上面、完全无腥。墨鱼沙律蔬菜非常新鲜。法式洋葱汤:个人觉得有D偏咸,如果无禁咸可能会好D野菌忌廉汤:呢个非常不错,感觉好真材实料、野菌蘑菇蓉都好多、香气好浓。法式烤鹌鹑酿鲍鱼意大利饭:厨师推荐,非常特别。个人都超级推荐。鹌鹑被塞到涨卜卜、里面意大利饭唔似平时果D禁heavy,吸收晒D肉汁好香。拌碟蔬菜薯蓉都好食。炭烧美国安格斯肉
法式洋葱汤:个人觉得有D偏咸,如果无禁咸可能会好D
炭烧美国安格斯肉眼扒配油封洋葱烧汁:肉眼扒非常软霖、牛味香浓无咩肥膏同筋。油封洋葱烧汁甜甜地、好香洋葱味。
梳乎厘pancake:梳乎厘pancake质地不错,但上面个朱古力cream有D太甜,可能转其他味道会好D。
法式焦糖炖蛋:呢个非常不错、蛋味香浓、上次焦糖好脆。