2025-02-07
海鲜蒸锅一向系我既至爱,得悉深井开左一间预约制既蒸气海鲜锅,就系新年前同屋企人一齐去试下当提早做节😊店家只提供2款套餐,分别系龙虾海鲜套餐(HK$388, 主食为每两位一只龙虾)及海鲜套餐(HK$268, 主食为原条鲜鱼),其他配料就2款套餐都系一样既。我地就叫左2个龙虾海鲜套餐同1个海鲜套餐,咁就可以乜都试下😋记住预约时就要同店长讲定你要咩套餐方便准备店长准备紧食材既时候拎左只龙虾出黎比我地打卡,仲好生猛识郁相当新鲜🦞随后就会拎返去继续处理,最后做成海鲜拼盘供客人先打卡再慢慢逐样放入锅中蒸煮,枱上有memo提示每样海鲜要煮既耐,仲提供埋计时器,唔使惊会煮过龙👍🏻🦀当日我地食既海鲜有🦐: ▪︎龙虾:非常鲜味弹牙,肉质厚实仲好多膏,每一口都系不能错过既美味,可以大啖食龙虾肉好满足😍︎▪︎原条鲜鱼:店长拣左一条好大条既斑,肉质好滑仲好浓鱼油香,实在太大条鱼所以食完好饱🤣︎▪白鳝:第一次食到咁大旧白鳝,咩酱料都唔使点已经好好食,白鳝爱好者一定钟意❤️︎▪鲍鱼 :大只又弹牙,外面少少烟韧内里溏心,好味👍🏻︎▪蚝:好少见到咁大只蚝😍好厚肉又唔会腥,好满足▪除左以上既海鲜外,仲有大大只既虾,多膏鲜甜既蟹,同埋
🦀当日我地食既海鲜有🦐:
▪鲍鱼 :大只又弹牙,外面少少烟韧内里溏心,好味👍🏻︎
▪蚝:好少见到咁大只蚝😍好厚肉又唔会腥,好满足
▪除左以上既海鲜外,仲有大大只既虾,多膏鲜甜既蟹,同埋元贝、花甲、北寄贝等等,每样都好好食,真系学店长话斋,唔使点豉油或任何调味料,食材既原味道已经非常好味💖
系海鲜食到七七八八既时候,就会奉上纽西兰南瓜拼新鲜蔬菜🌽个南瓜好软糯带微甜,味道竟然有d似芋头😮!!粟米就好饱满仲超甜,无论蔬菜定海鲜都高质到不得了👍🏻
食晒所有嘢之后就轮到重头戏,就系海鲜粥啦😍粥底已经煲到劲绵,海鲜同蔬菜既精华全部融入晒入去,每一口都系鲜味既浓缩,再配埋油炸鬼同店长自家制既麻辣菜脯,好食到我虽然饱到不得了但都停唔到咁食左几碗💖个粥底份量好大所以每个人都可以分到2-3碗架
食晒成个套餐之后真系饱到就快行唔郁🤣唔单止所有食物都好好食,店长亲切又风趣,服务仲非常好,呢个价钱食到咁高质既蒸气海鲜锅 真系好难得,所以已经决定左以后有咩大时大节都要疯狂黎帮衬,可以无限encore👍🏻