天寒地冻,当然要食烧肉!🤤最近留意到,喺尖沙咀开咗间CP值超高嘅烧肉店「惊安烧肉商店」,占地4000呎,人均约二至三百蚊就可食靓牛食到饱!真系牛魔王们嘅福音!除咗烧肉,呢度仲有烧海鲜、各式和风小食、串烧,新开张仲有7折优惠,真系抵到烂!😍😍😍✦ 九宫格烧肉盛盒嚟惊安烧肉商店,必食系呢只烧肉九宫格,一次话可以试匀A4和牛三角、顶级牛小排、厚切牛舌芯、辣渍翼板肉、Prime牛肉眼、汁烧护心肉、黑毛牛仔骨、紫苏渍一口牛梅花,以及一本壶渍牛肋肉!啱晒我呢类咩都想试下,但又惊食唔晒嘅人!😍当中我最爱就系紫苏渍一口牛梅花,甜甜地,带微酸,肉质爽口弹牙,好惹味!A4和牛三角都唔错,入口即化,油脂丰富。厚切牛舌芯就好弹牙,肉质腻滑,令人难以抗拒。另外,九宫格中嘅辣渍翼板肉就有少少辣,肉味浓郁。✦ 顶级牛肉眼寿喜烧一般寿喜烧都系火锅,但呢度食嘅系烧肉版!果然好有特色呢!😂顶级牛肉眼固然一流,超大块,轻轻一烧,表层已香香脆脆,油脂满满,但最正都系个酱汁!系寿喜烧味架!店家将制作寿喜烧汤底嘅材料制成酱汁,好似酱油、味醂及糖等混合,上面仲打咗只生鸡蛋,食上口甜中带点咸香,好惹味!真系一定要试!✦ 壶渍牛肋肉呢
天寒地冻,当然要食烧肉!🤤
✦ 九宫格烧肉盛盒
A4和牛三角都唔错,入口即化,油脂丰富。
顶级牛肉眼寿喜烧
✦ 顶级牛肉眼寿喜烧
一般寿喜烧都系火锅,但呢度食嘅系烧肉版!果然好有特色呢!😂
壶渍牛肋肉
✦ 壶渍牛肋肉
呢款喺九宫格入面都有,但真系太正,所以特别再点多份!牛肋肉有啲甜甜地,肉质好弹牙,虽然落重渍酱,但仍食到牛肉嘅肉味,推荐。
大虎虾(只)
✦ 大虎虾
虾肉弹牙嫩滑,系好食嘅,但相对其他嘢嚟讲,唔太特别。
芝士年糕、菠萝串
✦ 芝士年糕
呢个芝士年糕同出面食开𠮶只好唔同,个皮真系好薄!咬开有少少芝士流心,点埋沙律酱食,好味到癫!质地真系100分!
✦ 菠萝串
想点样酸甜嘢解腻,但呢个菠萝串又未免酸咗啲...😂系无渣,好多汁,但真系好酸,唔太建议order。
黑松露牛油果沙律
✦ 黑松露牛油果沙律
呢个沙律Bowl真系几抵食,好大碗同劲多牛油果!仲沟咗松露油!好香口!只味至今仍好记得!🤤
饭团(可另加HK$2,附明太子酱)
✦ 饭团 HK$18(加HK$2,附明太子酱)
呢个饭团好足料,入面混有藜麦、芝麻、紫菜碎及香料。放在炉边烧一阵,上面就有层薄薄饭焦,非常香口。不过,明太子又辣又浓味,沟入饭团会太抢味,无晒饭香。
2021-01-03
顶级牛肉眼寿喜烧