2023-07-07
🫶🏻呢间川菜馆开系长沙湾道,一出地铁就到,地理位置方便。平日晚市同男朋友去觅食,都见到唔少客人,食左先知原来餐厅料理水平不错,招牌酸菜鱼餐 CP 值超高!仲要味道正宗地道,值得推荐! 🥳👅 鲈鱼片、藤花椒酸菜汤底、酸菜鱼 ( $268 )净系酸菜鱼都有多种选择,首先要拣鱼片,餐厅提供鲷鱼、鲈鱼、鲈鱼、龙利柳等选择 🐟 🐠 🎏 根据店员推荐,我地选择左无骨、四者中较嫩滑既鲈鱼。.再黎要拣汤底,少有餐厅会提供 3 种不同既汤底,系老坛酸菜汤、藤花椒酸菜汤、以及柠檬酸菜汤中,我地选择左麻味较重既藤花椒酸菜汤,毕竟呢款汤底系市面上都较少见🌶️🌶️.上枱一刻都有啲震惊,原来咁大碗 ‼️ 睇返原来一份系供 2 - 4 人食用,仲会附上两碗白饭、薯粉或米线 😜 另外,每碗酸菜鱼都附有薯粉、薯仔、海带、窝笋、豆腐、豆腐皮、大豆芽、娃娃菜、金针菇,酸菜鱼食得多,平得黎咁多配料附送既真系少见 🤩🤩.成碗酸菜鱼都呈翠绿碧色,汤面洒上不少青葱、花椒、芫茜 🌱🌱 鱼片果然如侍应所言既嫩滑,而最出色既都系个汤底,麻味重,辣度足,酸咸兼备,汤面并没有太多浮油,唔会好似大部分酸菜鱼咁太油 🌝🌝 其他配料同汤底既味道都好
👅 鲈鱼片、藤花椒酸菜汤底、酸菜鱼 ( $268 )
鲈鱼片酸菜鱼
成碗酸菜鱼都呈翠绿碧色,汤面洒上不少青葱、花椒、芫茜 🌱🌱 鱼片果然如侍应所言既嫩滑,而最出色既都系个汤底,麻味重,辣度足,酸咸兼备,汤面并没有太多浮油,唔会好似大部分酸菜鱼咁太油 🌝🌝 其他配料同汤底既味道都好合拍,愈食愈上瘾~ 🤤
红糖糍粑
👅 红糖糍粑 ( $ 28 )
讲真咁平既红糖糍粑真系未见过,上碟就知份量一样咁足,一客有六条,洒上花生碎粉后花生味好香,再点上红糖,烟韧中带阵阵蜜味 🤤
▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
鱼你相聚 (长沙湾)
📍长沙湾长沙湾道759号
#moooveat长沙湾
#moooveat酸菜鱼
#moooveat川菜
#长沙湾
#川菜
#酸菜鱼
#hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkeat #food #foodie #hkrestaurant
#探店 #香港 #美食 #相机食先 #香港好去处 #手机食先 #食好西 #食食食 #打卡 #香港探店