餐厅: QUE (東薈城名店倉)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-09-29 97 浏览
期待已久的 QUÉ,终于在9月28日开张🎊率先试一试晚餐,大概 5:45 pm 到店,店员在 internal briefing,话 6点才开门,于是我们周围行吓,6点再返去,店员话第一日开张仲有啲嘢预备,大概 6:30 pm 先开。专程黎试,无理由唔等嘅,于是乎又行咗半个钟,6:30 pm再返去时已经有几台人坐低食紧饭。装修优雅的门面,有棵大树俾人放松嘅感觉,店员话净系棵树都搞咗差唔多一个月(?)😆 大家黎到不妨细心欣赏一下。日本蟹肉甲罗烧饭配蟹籽及海胆忌廉汁 $198 个名好长😂 简称 crab risotto 蟹壳非常吸睛,里面是满满的蟹肉蟹膏蟹籽,将佢哋捞晒落饭度一齐食,啖啖蟹膏味道,配合海胆汁煮嘅义大利饭同芝士片,香味浓厚,层次丰富。义大利饭比较硬身少少,好有咬口,但如果钟意煮得软啲嘅人就未必喜欢。Chocolate hazelnut Q-ue cake立方体粒形状的蛋糕非常可爱上面的纸牌背面是可爱的白猫(冇影相,大家自己去睇吓啦),旁边有一支细细支嘅朱古力雪糕筒。表面是黑朱古力粉,有少少朱古力酱,里面是口感软滑的朱古力慕斯,包裹住松软的海绵蛋糕、烤榛子粒、炸米同焦糖混合而成
期待已久的 QUÉ,终于在9月28日开张🎊

日本蟹肉甲罗烧饭配蟹籽及海胆忌廉汁

日本蟹肉甲罗烧饭配蟹籽及海胆忌廉汁 $198
个名好长😂 简称 crab risotto

Chocolate hazelnut Q-ube

Chocolate hazelnut Q-ue cake
立方体粒形状的蛋糕非常可爱

表面是黑朱古力粉,有少少朱古力酱,里面是口感软滑的朱古力慕斯,包裹住松软的海绵蛋糕、烤榛子粒、炸米同焦糖混合而成的「榛子果仁糖」,食落去好似 brownie 咁,底层再有一层朱古力海绵蛋糕。雪糕好似 H 字头的 chocolate ice cream,有一片片朱古力片。

蛋糕只需一个字概括:正!

本来想要抹茶蛋糕,无奈已经售罄,明明未开店前见到门口有十几个,点知开店一阵已经俾人买晒😭 焙茶蛋糕一样开店一阵已经售罄,好失望,好彩朱古力蛋糕都好好食🥲 希望餐厅以后可以整多啲蛋糕。

今日唔算好肚饿,少少地试下味,下次应该会叫个二人 set 会比较抵食。

影个 lunch set menu 俾大家参考下。

走嘅时候打算外卖一个苹果批,新张期间 $78(原价$98)。
可惜......又售罄😑

整体上餐厅食物水准高,环境舒适,空间感足,有待改善的是甜品供应数量!另外上餐速度比较慢,risotto 只是比室温暖少少,没有热辣辣的感觉。埋单𠮶阵可能部卡机未 set 好,三张卡都俾唔到钱,好彩有带现金,如果唔系要留底洗碗喇(如果喺度做可以食蛋糕我又唔介意呀
)。

新开嘅餐厅难免有啲混乱,不过值得一赞嘅系店员都非常亲切,服务态度超好!系难得一见咁好笑容嘅店员呀,个个都好乐意同你倾计咁~ 店员嘅服务咁好,令我觉得所有不足都可以原谅,相信俾啲时间就会改善。见到店员似乎做得好开心,希望可以保持住

下次一定要食到抹茶蛋糕!!!!!!!

2022-09-28
日本蟹肉甲罗烧饭配蟹籽及海胆忌廉汁