是日去咗铜锣湾行街,朋友好少渣主意谂食乜,铜记咁多好野食,千想万想都未必谂到去打边炉,点知佢话呢间正啊,咁就一于奉陪撑下老友。事原佢最近好似发咗达咁,所以今晚可以随便叫,所以二话不说拎起餐单起势剔野食。点餐纸一面睇哂,加上写明烹煮时间,个人觉得都几Friendly。首先汤底我地拣咗「红油药膳锅(鸳鸯汤底)」,食辣又得、唔食辣都得,我唔食得辣嘛。等火锅料同汤底其间,先去研究下酱料,每个人都分配咗一樽仔味碟,你可以为自己泡装一碟云南红油酱,但我唔搅咁多野喇,照旧豉油炸蒜就算喇。题外话:茶介同酱料每位都会收番HKD25。其实配料都几快上,可以话系靴靴声咁不停上,放到成枱都摆唔哂。  本身个人都觉得火锅料价钱稍为小贵,但见到实物摆碟同切功咁巧妙就立刻认同,值得嘅。众多嘅食物当中,我认为有一碟系必须特别Highlight下,就系「极品手切肥牛腋(大盘)」,虽然HKD288,但水准就系超出预期,简直系抵到爆。入口即溶,非常有牛肉味,谂起都口水流(太过份)。对于食肉兽嘅朋友泥讲,4个人至少都要叫两盆先够喉。当然啦,食红油锅点少得腐竹、冬瓜、菜等等,整晚嘅火锅料都比人感觉非常新鲜,绝对唔会比啲好似放咗
酱料、味碟
味碟
红油药膳锅(鸳鸯)
粟米、秀珍菇、娃娃菜
极品手切肥牛腋(大盘)
冬瓜片、鲜腐竹、白猪仔午餐肉
当然啦,食红油锅点少得腐竹、冬瓜、菜等等,整晚嘅火锅料都比人感觉非常新鲜,绝对唔会比啲好似放咗好耐,明显摆到干嘅料你。更加唔少得,唔好歧视我最钟意叫嘅午餐肉,真系好有心机咁摆碟。
手打墨鱼滑、功夫土豆片、跳舞田鸡
另外,墨鱼滑份量都几足,食落爽口合格。你睇下个薯片真系切到好薄,咁样唔系想玩你或者我,平时个啲都可能太厚,可能要淖得耐啲,而家呢片一至两分钟都食得,好贴心。而田鸡呢,试过之后嘅温馨提示系,记住拎个铁捞兜住咁淖,咁就唔怕熟咗揾唔番旧肉。
谷饲黑豚肉、鲜制鸭血、成都空运鲜毛肚
猪肉都算薄身易嚼,可以跟足佢个指引煮熟先食。但个人觉得都系比唔上牛肉好食,除非你戒牛啦,如果唔系都系大力推荐牛。
白鳝片、乌冬
自制鲜虾云吞、台湾贡丸
竹庶水
总结,乌冬乜乜乜真系唔洗叫得多,我真系烧坏脑先写咗2,尽量可以悭番啲,专攻食「极品手切肥牛腋」,保守啲可以尽量叫咗普通一Round先,因为你会意想唔到地饱,唔够先再叫啰。
极品手切肥牛腋(大盘)