2019-07-30 682 浏览
想揾间有气氛既餐厅同老公庆祝生日最后拣左位于登龙街既Penthouse。之前试过呢度既lunch 觉得景观、食物都唔错,仲系米芝莲推介~ 放工来到仲可以睇住黄昏日落,先selfie一番。点餐后先送上法包配香草酱。Starter: Penthouse crab cake 配有3款酱汁: 蒜泥蛋黄酱、牛油果酱、芒果莎莎。蟹饼煎香周边,内里既蟹肉唔系一丝丝,而系一旧旧,非常足料,味鲜又香口~试哂3款酱,最中意系Mango salsa,芒果既果香跟鲜味既蟹肉非常匹配~ USDA prime rib eye steak,先以湿式熟成处理(wet-aged 28days),即系以真空密封包装内熟成,以保持肉质水份~食起上黎会比Dry-aged更juicy、肉味浓、无筋又唔油腻。旁边既焗原个蒜头,入口鲜嫩清甜~ 另加点2款配菜Thin fries with Truffle mayo, 见到呢个组合必点。沾上creamy既黑松露酱,松露香气从口中渗出,令薯条更香滑脆口。Spinach mushroom,用上黑磨菇,菇味浓加上香蒜,十分惹味!到呢晚最重要既时刻,生日甜品送到~点左Valrhona 66%
想揾间有气氛既餐厅同老公庆祝生日

最后拣左位于登龙街既Penthouse。
放工来到仲可以睇住黄昏日落,先selfie一番。
点餐后先送上法包配香草酱。
Starter: Penthouse crab cake

配有3款酱汁: 蒜泥蛋黄酱、牛油果酱、芒果莎莎。
旁边既焗原个蒜头,入口鲜嫩清甜~
另加点2款配菜

到呢晚最重要既时刻,生日甜品送到~

点左Valrhona 66%比朱古力控老公~
订台时已告知要写上字句(加$58)
甜品除左蜡烛,仲有烟火捧~
点左有10秒烟火,要好好把握时间
店员好细心,帮我地拍片,仲影埋相~
之后再点蜡烛比老公许愿。
呢个甜品用上66%既朱古力做左分子雪糕同埋蛋糕,雪糕呈粒状,朱古力味浓滑。
蛋糕松软充满浓郁酒香,切落去仲有酒渗出~
另外点了Strawberry Yogurt Nitrogen
上面同样用左分子料理做法,将乳酪形成粒状,下面有士多啤梨粒同埋香滑既牛奶布甸~
一大个jar一层层咁食都几丰富!!
老公话好满意我既安排❤
庆祝纪念