2021-06-16
如果你有留意我既post,可能都发现其实我都系DALLOYAU既粉丝。一年一度大日子,系DALLOYAU订左个蛋糕庆祝生日。DALLOYAU系来自法国既,今次拣左𠮶款蛋糕叫Enchanting Apple,size系18cm,价钱$668。呢款蛋糕仲有个细啲嘅size系16cm,卖$438。跟蛋糕有块心形或者圆形嘅朱古力庆祝牌。个蛋糕盒好大好靓,用靓丝带绑好。不过其实入面个蛋糕细好多。个蛋糕卖点明显系啲粉红色嘅朱古力丝带,上面仲有散落唔同位置嘅金箔。不过好可惜,有一忽丝带系断左,我地睇返啲相先发现原来我哋喺蛋糕店拎走之前已经断左,虽然蛋糕正面望落去唔为意,但系都睇到断左,都几令人失望。除左粉红色丝带,蛋糕用左同样嘅粉红色朱古力片围边。朱古力系法国33%白朱古力,本身系又薄又滑,系好食嘅。至于拎走哂啲朱古力之后呢,个蛋糕就系有三层好普通嘅白色chiffon蛋糕,夹住两层只有微微青苹果味嘅啫喱同香滑而唔过腻嘅忌廉,味道黎讲真系平平无奇,无乜层次感又冇特别,系轻盈唔腻一啲都唔重口味嘅,不过俾得呢个价钱唔会预收呢个货色。失望至极。
Enchanting Apple
个蛋糕盒好大好靓,用靓丝带绑好。不过其实入面个蛋糕细好多。